Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Русе става център на нова икономическа зона

Общината има амбициозната цел да се изградят индустриални зони и в отделните общини от областта подобно на успешния модел в Южна България.

Кметът на Община Русе Пенчо Милков и инж. Пламен Панчев, създател и управител на "Тракия икономическа зона", обявиха началото на работата по обособяването на нова индустриална зона с единно ръководство край река Дунав, съобщиха от кметската управа. Заедно с това ще се съдейства и за развитието на наличните вече зони и паркове на територията на общината. Това стана с подписването на меморандум за сътрудничество, за което активно съдействие е оказал и Валери Андреев, бивш заместник-кмет на Русе, който е участвал в основаването на Индустриалния парк в града.

"Водещо е желанието ни за съвместна работа между местната и държавната власт, гражданите, образователните институции и бизнеса”, отбелязва кметът Пенчо Милков. Идеята е паралелно да се развива целият регион, като такива територии се обособят не само в Русе. “Целта ни е да се появят индустриални зони и в отделните общини от областта ни подобно на успешния модел в Южна България”, допълва кметът.

В момента "Тракия икономическа зона" обединява шест индустриални зони в района на Пловдив с 35 хиляди работници, повече от 180 фирми и над 3 млрд. европейски инвестиции в рамките на изминалите 25 години.

В разговора е отбелязана и ролята на образователната система за осигуряването на квалифицирани кадри за бъдещите предприятия. Инж. Панчев посочва, че за решаването на проблема в зона Раковски, част от "Тракия икономическа зона", те са изградили Център за професионално обучение и полагат непрекъснати усилия за ранното кариерно ориентиране на учениците до 7 клас, стимулиране постъпването им в професионални гимназии и продължаване на обучението им в местните университети.

От документите става ясно, че се предвижда новата индустриална зона да бъде наречена на река Дунав и да разполага с административен център, от който да се управлява.

Ру̀се е най-големият български град по поречието на река Дунав и петият град по големина в страната. Разположен е на североизточната граница на страната с Румъния. Градът е административен център на община Русе и област Русе, като е и икономически, транспортен, културен и образователен център от регионално и национално значение. Населението на Русе е около 142 902 души, което го затвърждава като петия по големина град в България. Разположен на 310 км от София и на 75 км от румънската столица Букурещ, градът е потенциален стратегически интермодален и логистичен център на страната и на Югоизточна Европа. Това се основава на географското му положение, утвърдената му роля на важен промишлен център, както и на съществуващия пътен и железопътен мост над река Дунав - Дунав мост. Реката приобщава града и към европейския транспортен коридор № 7, създавайки условия за търговско и круизно речно плаване.

Девизът на Русе е "Град на свободния дух".

Facebook logo
Бъдете с нас и във