Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Русе се включва в глобална инициатива за намаляване на въглеродните емисии

Русе се включи в глобалната кампания „Race to zero”, която включва повече от 31 региона, 733 града, над 3000 предприятия, 173 от най-големите инвеститори и повече от 600 висши учебни заведения в света, ангажирани да постигнат нулеви въглеродни емисии до 2050 година, съобщиха от общината.

За да изпълни ангажиментите си като участник в тази инициатива, местната администрация в крайдунавския град ще работи в три основни направления.

Първото е насочено към създаване на по-приобщаващо общество – развитие на т.нар 15- или 30-минутни квартали, в които живущите могат да задоволят повечето си нужди пеш или с колело и изключват необходимостта от пътуване с автомобил.

Другото е свързано със създаване на зелени и екологични улици. Това означава определяне на зони с нулеви емисии в града, постепенно въвеждане на автобуси с нулеви емисии след 2025 г., както и на мерки, ограничаващи автомобилите с двигатели с вътрешно горене в някои градски части, и гарантиране, че голяма част от Русе е с нулеви емисии до 2030-а.

Общината ще работи и за намаляване на замърсяването на въздуха /гарантиране на чист въздух. Това е свързано с поставяне на амбициозни цели за намаляване на замърсяването, отговарящи или надскачащи националните, създаване на план и реализирането на поне една политика, с която да се намали замърсяването от основен източник, и прилагането на нови политики, насочени срещу основните причинители на замърсяване.

Тези задачи са естествено продължение на политиката на общината за намаляване на въглеродните емисии в сферата на транспорта, подобряване качеството на въздуха и използването на алтернативни източници на енергия.

Припомняме, че Русе е единственият български град, в който съвместно с БАН и Русенския университет, се работи по два проекта за водороден транспорт. В тях е заложено доставка на автобуси и ретрофитинг на кораб /тласкач/, задвижвани от водород.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във