Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Русе се очертава като сериозен логистичен център

Но и в днешната трудна икономическа среда общината продължава да търси инвестиционни възможности - за собствени проекти или пък за привличане на чуждестранни компании. 
S 250 001487d6 073b 4ffc baad 4afcede30ad3

Транспортната свързаност на Русе със страната е трагична. Единственият път между крайдунавския град и Велико Търново е сред най-опасните за движение у нас, по който всеки ден има различни инциденти.
Но и в днешната трудна икономическа среда общината продължава да търси инвестиционни възможности - за собствени проекти или пък за привличане на чуждестранни компании. 

Община Русе е интересна и заради река Дунав, която разширява връзките ѝ с Европа, и заради техническия университет в града. Това обяснява и интересът на чуждестранните посланици към речната ни столица. 

В последните дни инвестиционни намерения на турски компании бяха обсъдени на работна среща в Община Русе. Турция продължава да има сериозен интерес към вложения в българската икономика, а пандемичната обстановка не е повлияла на икономическите взаимоотношения между двете страни. Това е отбелязала  г-жа Синем Таштан  - ръководител на Търговската секция към посолството на Турция у нас, която бе на работна среща в общината, съобщиха от местната управа. Турция е най-големият търговски партньор на България сред страните извън Европейския съюз. 

Според г-жа Таштан към момента има сериозен инвестиционен интерес от една от най-големите турски компании, но подробности за запитването ще бъдат предоставени в следващите няколко седмици.

Ръководителят на Търговската секция към посолството на Турция отбелязва, че в България има приблизително 70 големи фирми от югозападната ни съседка и около 2500 малки и средни компании, а турските инвестиции в страната ни възлизат на над 2.5 млрд. евро. 

Г-жа Таштан е проявила интерес към индустриалните зони в общината, като е посочила, че Русе се очертава като сериозен логистичен център.

Обсъдена е била и темата за корабостроителницата в Русе, като е предоставена подробна информация за нейното състояние и техниката, с която разполага, както и възможните стъпки за възстановяването на дейността й.

Възможностите за инвестиции в летището край с. Щръклево също са били във фокуса на срещата.

Първа визита в Русе направи и новият румънски посланик Бръндуша Предеску, която се срещна с кмета на общината Пенчо Милков. Двамата са обсъдили дългогодишната историческа връзка между Русе и румънската страна и как велики личности от българската история като Георги Раковски, Ангел Кънчев  и Христо Ботев са оставили своя отпечатък и в летописите на северната ни съседка. 

Пенчо Милков е отбелязал отличния пример, който Румъния може да даде на България по отношение финансирането на общините. Там те разполагат с много по-големи бюджети и подкрепа от централната власт, докато у нас местните власти са с малко източници на приходи, тъй като повечето данъци се събират от държавата. „Моя ключова задача е да покажа на управляващите, че Южна  Румъния и Северна България са един регион и трябва да се развиват икономически заедно“, е заявил русенският кмет.

Посланик Предеску е подчертала, че с нетърпение очаква политическата ситуация в страната да се стабилизира и да бъде сформирано редовно правителство, пред което да настоява за строителството на магистралата, която да свързва столицата ни с Румъния. „От румънската страна се очаква да построим още мостове на река Дунав, но за да се случи това е естествено и българите да построят повече пътища до Румъния“, е казала посланик Предеску.

Обсъдени са били и идеи за развитието на туризма в региона.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във