Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Румънската "Трансгаз" вдига таксите за пренос на природен газ

Румънският газов оператор "Трансгаз" ще вдигне тарифите си за пренос на синьо гориво. От Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори пресмятат, че те са с близо 150% по-високи от плащаните в момента, а това ще окаже значително влияние върху цените у нас. Наложеното монополно решение на румънския газопреносен оператор може да затвори пазара на Румъния към български индустриални и други потребители, каквито са топлофикациите, например.

Затова българският бизнес настоява за спешни мерки от българските институции и ще сезира за случващото се и Европейската комисия, обяви председателят на организацията Константин Стаменов. Още повече, че няма нинакви основания за това увеличение, след като не са правени инвестиции в инфраструктурата в Румъния.

В същото време ние очакваме да се изгради компресорна станция на новата връзка между България и Румъния.

До милиард и половина кубически метра природен газ може да влизат в България от началото на 2020 година, съобщи през месец май Ясен Иванов, изпълнителен директор на държавната компания Булгартрансгаз по време на енергийна конференция за енергийните източници на синьо гориво.

До декември тази година Румъния трябва да завърши компресорната си станция край Гюргево. След това България ще може да получава природен газ и от северната ни съседка.

Тази алтернатива е напълно реално да запълни веднага пълния си капацитет, тъй като Румъния е един от големите производители на природен газ, а с новите проучвания освен собствените нужди ще може и да изнася синьо гориво за съседните си страни и за Европа.

Завършването на компресорната станция "Подишор" на румънска територия, част от междусистемната газова връзка България - Румъния е от ключово значение за постигане на реверсивен поток между двете държави и оптимални условия за функциониране на връзката. От своя страна, колегата й Антон Антон съобщи, че предстои компресорната станция да бъде пусната в експлоатация през тази година. Не трябва да се забравя, че тя е част от проекта за развитие на румънската газопреносна система по трасето България - Румъния - Унгария - Австрия (BRUA), който включва изграждане на нови газопроводни участъци с приблизителна дължина 528 км и три нови компресорни станции - Юпа, Бибещи и Подишор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във