Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Румъния завърши първата фаза от газопровода БРУА

Газопроводът БРУА (България, Румъния, Унгария, Австрия) ще бъде с обща дължина 550 км и максимален капацитет 1.5 млрд. куб.м. годишно към България и 4.4 млрд. куб. м годишно към Унгария.

Държавната компания оператор на газопреносната мрежа в Румъния - "Трансгаз" С.А., е приключила първата фаза от газопровода БРУА (България, Румъния, Унгария, Австрия), съобщава БНР, цитирайки в. "Адевърул". Този проект има за цел да осигури достъп до нови източници на газ и да улесни транспорта на каспийски газ към пазарите в Централна и Източна Европа. Румънският президент Клаус Йоханис е поздравил компанията за завършването на тази част от газопровода, определяйки го като "най-амбициозния проект от сферата на енергетиката".

Проектът БРУА - Фаза 1, на стойност около 560 млн. евро, предвижда изграждането на тръбопровод за пренос на природен газ на територията северната ни съседка. Той ще бъде с обща дължина 550 км и максимален капацитет 1.5 млрд. куб.м. годишно към България и 4.4 млрд. куб. м годишно към Унгария

"Това е изключително постижение, което носи и символичен заряд, тъй като бележи на прага на националния празник (1 декември) осъществяването на една изключително важна цел за Румъния", е отбелязал държавният глава.

Чрез свързването с газопровода БРУА и чрез предстоящата експлоатация на ресурсите в Черно море Румъния затвърждава позицията си на енергийния пазар. Това не само ще донесе на Румъния по-добра позиция на енергийния пазар, но и ще осигури "по-високо ниво на предсказуемост и сигурност на доставките" за румънските потребители.

През първата фаза ще се изгражда тръба с дължина 479 км от Подишор (в югоизточния окръг Констанца) до Рекаш (в западния окръг Тимиш) и три нови компресорни станции - Юпа, Бибещи и Подишор. Така чрез проекта БРУА вече ще има двупосочен пренос на природен газ към България - чрез интерконектора Гюргево-Русе, и към Унгария - чрез интерконектора Хория-Чанадпалота.

Проектът БРУА (България, Румъния, Унгария, Австрия) има за цел да осигури достъп до нови източници на газ и да улесни транспорта на каспийски газ към пазарите в Централна и Източна Европа.

За Унгария това е опция за диверсификация на енергийните доставки, които за момента са основно от Русия

През ноември 2016-а беше въведена в експлоатация българо-румънската интерконекторна газова връзка "Русе-Гюргево" с обща дължина 25 км, от които 15.4 км на българска територия, 7.5 км на румънска територия и 2.1 км подводен преход през река Дунав - основен и резервен газопровод. Максималният капацитет на съоръжението е 1.5 млрд. м3/год, което количество се равнява на 50% от потреблението на природен газ у нас.

С изграждането на румънския участък на БРУА се очаква да можем да получаваме природен газ и от Румъния към България. А с това се изпълнява едно от изискванията на Европейския енергиен съюз за изграждане на липсващата междусистемна свързаност на газопреносните системи между страните. Увеличава се и интеграцията на регионалния пазар на природен газ в Югоизточна Европа.

Газовата връзка България-Румъния ще допринесе за диверсификацията на доставките на природен газ за двете страни, ще се гарантират постоянни и сигурни доставки на природен газ за битовите и индустриалните потребители в България и Румъния, което пък неминуемо допринася за икономическия просперитет на двете страни

БРУА получава финансова подкрепа от ЕС чрез т.нар. Механизъм за проекти от общ интерес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във