Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Румъния обмисля да изключи Huawei от своята 5G мрежа

Румънските власти могат да изключат Huawei от търга за изграждане на 5G мрежa, насрочен за края на тази година, съгласно меморандум, подписан от правителствата на САЩ и Румъния тази седмица, предава Business-review.

Документът беше подписан от румънския посланик във Вашингтон и от американския му колега в Букурещ, като това се случи след срещата между президентите на двете държави Доналд Тръмп и Клаус Йоханис в Белия дом. В края на срещата двамата направиха съвместно изявление, което показа, че Румъния се привежда в съответствие с американската военна стратегия.

Един от ключовите проблеми за САЩ в усилията за възстановяване баланса на търговията с Китай е телекомуникацията - и Румъния изглежда следва стъпките на Вашингтон.

Меморандумът посочва три основни принципа, които Румъния ще прилага на бъдещия си 5G търг: доставчикът не трябва да бъде под контрола на друго правителство, прозрачност на структурата на акционерите и прозрачни корпоративни практики.

Документът може да отбележи голяма промяна в политиката на Румъния, след последните официални съобщения, които показват, че настоящата управляваща коалиция всъщност подкрепя присъствието на Huawei на търга.

Facebook logo
Бъдете с нас и във