Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Румъния иска да премести украинската промишленост на своя територия

В Румъния се замислят за реиндустриализация на държавата, в това число и за сметка на пренасянето на своя територия на предприятия от Украйна, пише Cuget Liber de Constanta като се позовава на румънския министър на икономиката Флорин Спътару. По неговите думи, именно към това е насочен неговият мандат в правителството на Румъния.

„Моят мандат като министър на икономиката е насочен към реиндустриализация на Румъния и укрепване на отношенията с икономическите партньори. На чуждестранните инвестори са им нужни конкретни, прозрачни данни, за да бъде Румъния топ изборът на компаниите за релокация. В случая  говорим както за тези, които се намират в зоната на конфликта в Украйна, така и за релокацията на бизнес от други региони, такива като в Азия“, отбелязва Спътару.

Както подчертава министърът на икономиката, една от главните цели на неговата работа е да поддържа тези и онези компании, а също така и да помогне в прехода към „отраслите на бъдещего“, основани на зелената енергетика.

Думите на Спътару за реиндустриализация на страната се появивиха на фона на постигнатото споразумение в управляващата коалиция в Румъния за поддръжка на икономиката на страната. Съгласно изявление на румънския премиер Николае Чука, е постигната договореност да се направи „всичко необходимо“ за възстановяване и устойчивост на румънската икономика.

Припомняме, че в момента Румъния съдейства на Украйна при осъществяването на износ на зърно през румънски пристанища.

Facebook logo
Бъдете с нас и във