Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Румен Радев вижда в Webit уникален шанс за бъдещето

Огнено шоу на сцената на Webit Festival. Снимка: Webit

На откриването на най-голямото събитие за дигитална икономика и иновации в Европа Webit Festival  в Зала 1 на НДК прозвуча българският химн, изпълнен от Гвардейския духов оркестър. Сцената бе огряна от огнено шоу, светлини и музикални изпълнения.

Президентът Румен Радев приветства участниците като подчерта значимостта да се мисли повече за етиката на иновациите. "Webit  доказа нещо много важно – че в областта на иновациите вече няма малки и големи държави, а има държави с амбиции за успех и каузи за проспериращо бъдеще. Че има успех там, където иновациите намират подкрепа в обществото, местната и изпълнителната власт," заяви Румен Радев пред многолюдната публика в НДК: "Всички ние в тази зала днес имаме уникалния шанс заедно да погледнем в бъдещето".

Президентът определи Webit като значимо събитие, което отваря вратите към бъдещето със своята прозорливост и същевременно оставя дълбок емоционален отпечатък. "За нас, българите, Webit е гордост не само, защото е български патент, той наложи София като дигитална столица и утвърждава България като лидер в иновациите," подчерта Радев. Той акцентира над сложността на процесите и ефектите от дигитализацията, произтичаща от нарастващата роля на скоростта като приоритет в разработването на новите продукти. "И въпреки този огромен натиск за скорост, разработчиците не трябва да забравят нещо много важно – че алгоритмите и софтуерът, които се разработват днес, ще влияят върху ценностите и формирането на моделите на поведение утре", коментира президентът.

Румен Радев призова гостите на форума да се възползват от визитата си в България и възможността за взаимодействие с българските компании, които са пример за инициативност и гъвкавост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във