Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Румен Радев: Трябва да работим така, че енергетиката да се развива екологично и да има перспектива

Трябва всички заедно като държава и общество да работим така, че енергетиката да се развива чисто, екологично, да има перспектива, държавата да не абдикира. Това каза държавният глава Румен Радев в Гълъбово в приветствието си по повод 50 години от обявяването на населеното място за град.

Президентът призова държавата да се възползва от силните програми на Европейския съюз за въглищни региони в преход, за да може младите да избират родното място за живот и реализация и да предначертават бъдещето на Гълъбово и на региона.

Румен Радев отбеляза, че през изминалия половин век Гълъбово се е утвърдил като безспорен български енергиен център и център на въгледобива в страната. По думите му и до днес секторът се развива и модернизира, а предприятията гарантират независимостта на българската енергетика. Предприятията тук ни гарантират нещо много важно - независимост на нашата енергетика от външни фактори, посочва държавният глава. "Всичко се добива тук - и въглищата са тук, суровините, и мощностите са тук, и най-важното - хората са тук. Защото това достижение на енергетиката в Гълъбово е благодарение на всички вас - хората от Гълъбово и региона. С вашето трудолюбие и упоритост, с тежкия и достоен труд на миньора и енергетика, без който няма икономика, няма перспектива за страната", отбеляза президентът.

Предприятията в региона дават възможност не само за работа, но те дават много възможности за социални програми, за допълнителни инвестиции в инфраструктурата и обществени дейности.

Държавният глава подчерта обаче, че икономическото развитие на региона не бива да се извършва за сметка на екологията и здравето на хората. Румен Радев изрази увереност, че положителните практики на спазване на екологичните норми, на модернизацията на инсталациите ще продължат. Според президентът държавата трябва да бъде на мястото си и да бъде по-силна в подкрепата на хората и в безкомпромисното налагане на всички екологични стандарти за региона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във