Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Румен Радев да си преценява с какви хора прави шествия, коментира премиерът

S 250 812169a5 1a8d 48f4 a278 2b10a2eef62d
S 250 59fdb52d 0710 4b36 9f11 693963880e47

Премиерът Бойко Борисов, който е в Брюксел за извънредната среща на Европейския съвет, коментира актуални теми пред журналисти. На извънредното заседание в Брюксел държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС предстои да обсъдят Многогодишната финансова рамка 2021-2027 г.

По отношение на влизането в чакалнята на еврозоната премиерът заяви:  „Президентът Радев, когато правеше своето изказване каза да питаме Португалия как са се вдигнали цените, какви проблеми са имали за еврозоната. БСП вдигнаха вой в парламента, че едва ли не правим нещо извънредно. А ние като държава сме подписали договор за присъединяване към ЕС, където сме приели ангажимент да приеме еврото. Казах просто, че малко забавяме темпото, кой е казал да се откажем. Разказах много добре предимствата”, заяви Борисов.

Премиерът подчерта, че правителството не се отказва от еврозоната, но настоява за национален консенсус и всички хора да разберат, че това е добре за държавата. Той коментира и cкaндaлa c прeзидeнтa Румeн Рaдeв, ocвирквaнeтo нa cтoличния кмeт Йoрдaнкa Фaндъкoвa и cлучилoтo ce вчeрa прeд пaмeтникa нa Вacил Лeвcки в Coфия.

"Обединителят на нацията да преценява с кои хора се сдружава и прави поход. Не му давам оценка. Аз когато сгреша, се извинявам по много пъти. Ние сме милионна партия, не е проблем да изкараме 100 човека, за да освиркват, но не им прави чест. Правят си поход, застанаха пред руската църква, попът ги благослови. Какво им пречи законно избран кмет?”, попита Борисов.

Според него това не помага на стабилността и на инвеститорите. "Целите, които си поставяме са с над 10% всяка година да се вдигат доходите. Само стабилна икономика, може да даде желания ефект", уточни Бойко Борисов.

По финансовата рамка трябва да сме много предпазливи като говорим, защото 60 млрд. евро по-малко бюджет означава трудни преговори, заяви министър-председателят.  

Борисов акцентира върху кохезионната и общата селскостопанска политика, които са важни за България. Той добави, че за страната ни също е от значение да бъде запазено правилото n+3, което е свързано и с кофинансирането, като даде пример с  инфраструктурните проекти. „При нашите процедури, при нас текат хиляди обжалвания, това са правилата, ние за две години, особено за големите инфраструктурни проекти, не можем да започнем, камо ли да ги довършим“, аргументира се той. Според него ако се намалят сроковете, държавите няма да могат да се справят и ще трябва да връщат пари.

„Подготвен съм да съм диалогичен. Ще бъде непрекъснат диалог за компромиси“, заяви премиерът и подкрепи за традиционните европейски политики, като същевременно посочи, че за да бъде конкурентоспособен ЕС на САЩ и Китай, е необходимо и отделянето средства за иновации и нови технологии. Борисов изтъкна и новите амбиции на ЕС в киберсигурността, общата европейска отбрана, включително и Зелената сделка.

Премиерът коментира и енергийните проекти.

"С удоволствие бих научил за кои енергийни проекти между България и Русия са говорили Радев и Путин, защото това ми е важно и сигурно трябва нашите министри да ги изпълняват.  Защото „Балкански поток“ е чисто български проект, на нашата българска инфраструктура. АЕЦ „Белене“ отдавна не е руски проект - реакторите са български. Ще се радвам да ни информира, за да сме в отбора. Сигурно има нещо ново, което не знам, защото по тези другите двата, с президента Тръмп и Европейската комисия работим по два-три интерконектора“, добави той.

Премиерът напомни, че е имал шанса да разговаря с Путин, Ердоган и Вучич по енергийните теми и не е видял нищо критично.

Facebook logo
Бъдете с нас и във