Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Румен Порожанов: Проверките за качеството на храните ще приключат между 15 и 22 юни

Проверките за качеството на храните ще приключат между 15 и 22 юни, след това, до края на месеца ще направим и ценовия анализ и ще го оповестим. Това съобщи ресорният министър Румен Порожанов във връзка със съмненията за разлика в качеството на някои храни у нас в сравнение с това в Западна Европа.

Той обясни, че изследванията ще бъдат в три аспекта – първо, наблюдение на етикета, има ли разлики в състава, ако има разлики, на какво се дължат те, второ, самият анализ на съставките отговаря ли на описаното на етикета и трето, което не е маловажно, да направим анализ на ценовите равнища. 

"Тази тема не е от вчера, тя е от години, но е много активно поета през последните няколко месеца. Първи колегите от Словакия установиха тези разлики на база и на лаболаторни изследвания, които направиха и сезираха Европейската комисия за този проблем – едни и същи стоки, под една и съща марка, продавани на западноевропейски, от една страна и на източноевропейски, от друга, с различно качество", посочи министър Порожанов. По думите му качеството може да се различава на самия етикет, на който може да се види, че съставките дадена стока, продавана в Западна Европа, може да са различни, в сравнение с тези на идентична стока, продавана у нас.

"От австрийски и от немски супермаркети, три на брой, бяха закупени над 30 вида стоки на производители от 7 или 8 държави, като във всяка една от групите има по около 5 производителя и 5 вида стоки. През настоящата седмица ще бъдат закупени идентичните продукти в нашите супермаркети", каза министърът на земеделието и храните. Според думите му изследванията ще бъдат направени в наши лаборатории, които са сертифицирани и акредитирани, съгласно всички правила, така че резултатите от техните изследвания няма да бъдат подложени на съмнение.

"Подобни анализи приключват в Чехия и в Унгария. България е някъде по средата на този елемент и ние сме стигнали дотам, че още от преди около месец бяха идентифицирани 5 групи стоки, които да бъдат изследвани – шоколадови изделия, млечни, местни, детски и храни, газирани напитки и сокове", каза още Порожанов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във