Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Румен Петков: Има нов инвеститор за АЕЦ „Белене"

"Има постъпило искане в Министерски съвет да бъде закупен проекта АЕЦ „Белене", като потенциалният инвеститор не е от руски произход". Това заяви днес в Плевен зам.-председателят на АБВ Румен Петков.

„Той е декларирал, че не търси от държавата гаранции за финансовите ресурси, които ще бъдат инвестирани в проекта, както и договор за изкупуване на електроенергията, и е готов да работи за изграждане на сега утвърдения лиценз", добави той.

Петков каза още, че чуждестранният инвеститор знае, че лицензът за оценката за въздействие върху околната среда е изтекъл.

"Правителството трябва по най-бърз начин, след като направи своите проучвания, свързани с инвеститора, да го покани на разговори и в парламентарната група на АБВ ще бъде обсъдено бъдещо питане до министъра на енергетиката или към министър-председателя, тъй като това е стратегически въпрос за България".

Според Петков е необходимо, след запознаване с конкретното съдържание на питането, да се премине към ефективни преговори с цел издаване на нов лиценз за въздействие върху околната среда и да се отиде към конкретно решение.

Румен Петков каза, че отговорността ще лежи на това правителство и от АБВ щели да настояват за решаване на проблема по добрия за страната начин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във