Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Румен Овчаров: Борисов вкара Пеевски в играта за "Южен поток"

Консорциумът, който ще строи българската отсечка на "Южен поток" беше избран крайно непрозрачно. И този консорциум в играта го вкара Бойко Борисов – Делян Пеевски и Цветан Василев са му били фаворити за този проект, а тъжната истина е, че правителството "Орешарски" с мандат на БСП не направи нищо, за да промени нещата. Това заяви бившият министър на енергетиката Румен Овчаров пред "Нова телевизия".

"Тъжната истина е, че освен корпоративно-олигархично задкулисие има и геополитическо такова. То също дърпа доста конци", заяви Овчаров. Както "Южен поток", така и подписаният в последната секунда договор с "Уестингхаус" за изграждане на седми блок на АЕЦ "Козлодуй" са доказателство за това. "Това ни показва, че когато се намесват определени външни фактори в България правилата и законите също престават да действат", допълни той.

Овчаров подчерта, че не обвинява пряко бившия енергиен министър, тъй като той просто е изпълнителят, който ще се окаже в устата на топа.

„Той прави това не защото сам е решил, а изпълнява роля, която е възложена от тези задкулисни кръгове. Името на човека е въпрос на други разследвания. В България има закон и когато говорим за „Уестингхаус" трябва да започнем от там. Този закон не е спазен", заяви бившият енергиен министър.

Овчаров коментира и ситуацията в левицата след смяната на лидера, както и целите, които си поставя БСП за вота на 5 октомври.

"Провалът на БСП дойде окончателно, след като Сергей Станишев поиска да довърши мандата на Пламен Орешарски, като застане начело на предишното правителство. Не мисля, че следващият мандат БСП може да си мечтае да управлява.

Програма максимум пред БСП е да стане незаобиколим управленски фактор, т.е. без БСП да не може да се състави правителство", категоричен бе той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във