Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

РУМЕЛИ ТЕЛСИМ КОНСОРЦИУМ ГУБИ СРЕЩУ ОТЕ В ПЪРВИЯ РУНД

Върховният административен съд (ВАС) прекрати на 10 януари (сряда) делото по жалбата на турския Румели Телсим консорциум срещу комисията по чл. 45 на Закона за далекосъобщенията, провела търга за втори GSM-оператор в страната. Това стана на закрито заседание, на което тричленен състав на съда счете жалбата на турците за процесуално недопустима. От Румели Телсим се оплакаха, че решението на комисията с председател Иван Таушанов, шеф на ДКД, за недопускането им до надпреварата е без подпис и печат. Представителите на Темида обаче приеха, че това не е индивидуален административен акт и ВАС няма право да разглежда неговото съдържание и законосъобразност.
Възможностите за турския консорциум сега са да обжалва пред петчленен състав на административния съд или до 19 януари да атакуват директно решението на Министерския съвет, публикувано в бр. 1 на Държавен вестник за 2001 г. от 5 януари. То признава гръцкия участник ОТЕ за победител в търга за втори GSM-оператор с предложените от него 135 млн. долара и възлага на председателя на Държавната комисия по далекосъобщенията Иван Таушанов да му връчи лиценза. В четвъртък (11 януари) ДКД реши да издаде лиценза и уведоми гърците, които в 14-дневен срок трябва да преведат сумата.
Неуспехът на жалбата на турския консорциум бе повече от очакван. Юристи смятаха, че още на първото заседание на 29 декември миналата година съдиите ще се произнесат отрицателно по редовността на оплакването. Изненадващо тогава ВАС реши, че ще направи това едновременно с обявяването на решението си по изхода от процеса. Още на второто си заседание на 9 януари магистратите обаче промениха намеренията си.
Четиримата кандидати, останали зад ОТЕ в търга, също имат право до 19 януари да атакуват пред ВАС редовността на правителственото решение, с което гръцката компания се признава за победител. Представители на приключилата на второ място италианска компания ТИМ и на другия турски участник Финтурс обявиха, че не виждат основания за протест. Съществуват подозрения, че жалба срещу МС ще подаде отново единствено Румели Телсим консорциум.

Facebook logo
Бъдете с нас и във