Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ръководството на ВМЗ - Сопот „се газира“

Ръководството на „ВМЗ – Сопот“, меко казано, не хареса коментарите по повод решението за приватизация на три обособени части от имуществото на държавното предприятие. По тяхно предложение преди двадесетина дни Министерският съвет реши, а на Народното събрание беше предложено послушно да одобри част от активите на дружеството да бъдат разпродадени.

Този факт не беше подминат без реакции, тъй като предприятието е в списъка на дружествата, забранени за раздържавяване. Вярно е, че в момента не е предвидено да се продаде цялото дружество, но на практика то се разпарчетосва.

За да аргументират намеренията си, от ВМЗ „Сопот“ обясниха, че според гласуваното на 27 февруари решение на кабинета предложените за продажба активи са единствено излезлите от употреба. Става въпрос за неизползваем склад в Калояново, хижа "Чивира" в Средна гора, която не работи от 2010-а насам и за недостроена сграда в Сопот, чието строителство е започнало през 90-те години. Ръководството на военните заводи дало това предложение, защото имотите се рушели, не се използвали за реализиране на производствената и търговска дейност на дружеството, а само го натоварвали с допълнителни разходи.

След окончателно решение на Народното събрание пък, процедурата за продажбата на имотите ще бъде реализирана от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

От военно-промишления комплекс са недоволни и от „спекулациите“ в някои медии, че се готвят съкращения в предприятието и не се дават ритмично трудовите възнаграждения на работниците и служителите. Началниците му се кълнат, че не само няма забавяне в изплащането на заплатите, но и че целият персонал четвърта поредна година получавал великденски надбавки в размер на една минимална работна заплата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във