Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ръководството на Александровска болница ще бъде сменено

Ръководството на Александровска болница ще бъде сменено. Това обяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

В Александровска болница проблемът е как съветът на директорите е разпределял средствата без участието на един от членовете. Това е нарушение на договора за управление, те не могат да заседават по подобен начин, изтъкна заместник-министърът пред БНТ.

Финансовото състояние от 7 години се влошава, натрупаната загуба почти е достигнала размера на капитала. Трупат се по 5-6 млн. дългове на година от 2013-а насам.

По повод проверките в болница "Лозенец", Петров посочи, че Националната здравноосигурителна каса е констатирала множество пациенти с една и съща диагноза в обхвата на съдовата хирургия. Това практически са били амбулаторни пациенти, които са отчетени по клинични пътеки.

Възстановени са голяма част от средствата, разговаряно е с ръководството на болницата. Те са споделили, че вероятно става въпрос на грешка, но заместник-министърът заяви, че има съмнения това да е вярно. Министерството ще провери такива сигнали и в други болници.

По повод твърденията за трансплантацията на висш държавен служител, Димитър Петров съобщи, че само министър-председателят и министърът на здравеопазването са можели да наредят подобно нещо.

Ваксините, които са излишни, вероятно ще бъдат дарени на съседни държави или ще се продадат. На първо време става въпрос за около 150 000 ваксини на "АстраЗенека".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във