Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ръководителка във фонд "Земеделие" подаде оставка заради къща за гости

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов поиска оставката на зам.-изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова.

Причината е информация, че телефонът й е обявен в сайт за резервации (www.hoteliinfo.com) на къща за гости "Тара" в с. Юндола. Предстои да бъде извършена проверка, уточняват от земеделското ведомство. 

От съобщението става ясно, че Иванка Багдатова-Мизова е подала своята оставка и тя ще бъде приета. Действията на Порожанов били по разпореждане на премиера Бойко Борисов. 

По-рано Румен Порожанов отчете, че са проверени над 110 къщи за гости, като са съставени актове и са предявени за възстановяване над 10 млн. лева. За 32 от тях има искане за пълно възстановяване, за останалите има искане за частично възстановяване на средствата или финансова корекция

На днешното заседание на Министерския съвет Бойко Борисов пък разпореди - "има ли виновни - да се уволняват и да се дават на прокурор веднага, безкомпромисно". 

За схемата с къщите за гости "Банкеръ" писа още през 2016 година под заглавие "Селските палата земеделие ли са?". Още по онова време беше ясно, че съмненията за използване на къщите за гости, финансирани с европейски пари, не по предназначение, а за лични нужди, са повече от  отчетливи в случаите, когато се установи, че фирмата, спечелила проекта, няма персонал. А точно наличието му е един от критериите, заложени в условията за финансиране.

Facebook logo
Бъдете с нас и във