Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Розови надежди за туризма

Нов суперуспешен летен сезон очаква Министерството на туризма. Това съобщи в Бургас служебният министър Стела Балтова по време на първото заседание на Националния съвет по туризъм през седмицата. Ранните записвания от клиенти от водещи пазари доказват, че страната ни става все по-търсен обект. За това говорят съобщенията на германски туроператори, които отчитат към момента ръст на заявките между 22 и 45 на сто в сравнение с миналата година, а тя бе определяна като най-успешна от десетилетия. Руските туристи също са напът да се завърнат на нашето Черноморие. При тях се очертава увеличение с 10 на сто.

Такава е и информацията, която идва от летищата във Варна и в Бургас. Планираните полети за активния сезон също са значително увеличени. Само самолетите, които ще кацнат у нас от Холандия, са с 57% повече от миналата година. Ръст на туристи има и от други дестинации - от Франция увеличението е с  40%, от Чехия - с 31%, от Словакия - с 21%, и от Швеция - с 15% на сто.

Нека не забравяме, че тази оптимистична прогноза идва, след като миналото лято страната ни отчете истински бум на туристи - ръстът в активния летен сезон бе 18 процента. Само в рамките на няколко месеца - от юни до септември, над 5 млн. чужденци са посетили България. А Германия застана на първо място по броя на туристите си - те бяха с 33 на сто повече от предишната година.

Туристическото ведомство обясни, че очакванията му са реални, а засиленият интерес към България се дължи на успешната рекламна кампания, която все по-категорично утвърждава положителния имидж и разпознаваемостта на страната като използваема дестинация за четири сезона. И която предлага сигурност, комфорт и много повече комбинирани продукти. Това заяви министър Балтова по време на форума.

Тя увери всички, че съвместно с останалите институции Министерството на туризма ще гарантира сигурността и грижата  по време на сезона. Предприемат се необходимите мерки за осигуряване на своевременно медицинско обслужване на туристите и за лоялна конкуренция при предлагането на тези услуги. По данни на Националната здравноосигурителна каса са сключени договори в трите черноморски области - Варна, Бургас и Добрич с 571 общопрактикуващи лекари и 40 болници.

Министерството на туризма провежда редовни срещи с контролните органи и специализираните институции, включително и в Бургаския регион. Обявена е обществена поръчка за функциониране на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) и Система регистър за настаняване, за да може в реално време да се свържат регистрите на хотелите с министерството, МВР, НАП и общините. Данните няма да са публични и достъп до тях ще имат определените от закона институции. Промяната ще изсветли сектора, категорична е министър Балтова.

Що се отнася до инспекциите, които ще прави министерството, Балтова съобщи, че се предвижда през сезона на място да бъдат проверени от експертните работни  групи по категоризиране на 388 туристически и 25 СПА обекта по Черноморието (113 места за настаняване, 275 заведения за хранене и развлечения).

Актуалната тема за морските плажове също не слиза от дневен ред. Действащите договори за концесии към момента са 49, а до дни предстои да бъдат подписани четири договора за Свети Влас-Нов плаж, Обзор-Юг, Къмпинг Оазис, Дюни-юг.  Действащите договори за наем на морски плажове към момента са 63, а предстои подписване на договори за още няколко. Търговете за тях бяха пуснати още по време на ексминистъра Николина Ангелкова. До момента са събрани 5.8 млн. лв. от наеми на плажове за тази година, съобщиха от Министерството на туризма.

Министерството представи актуализиран проект на Конвенция за етика в сектора на Световната организация по туризъм към ООН (СОТ). "Това е много важен за отрасъла глобален документ. Като член на Изпълнителния съвет на СОТ България чрез Министерството на туризма изразява активно позициите си по инициативите на организацията. Убедена съм, че чрез критериите на конвенцията нашата работа ще стане по-качествена и ефективна, което рефлектира върху желанието на туристите да посещават страната ни по-често, при това целогодишно", смята министър Балтова.

Представителите на браншовите организации одобриха предложението, а получените до 23 март тази година становища ще бъдат отчетени при представяне на националната позиция до СОТ. Според Закона за туризма туристическите сдружения в съответствие с устава си разработват кодекси, регламентиращи професионалната етика в сектора и недопускане на нелоялна конкуренция. Министерството е включено в работна група на СОТ, която да съгласува съдържанието на конвенцията. В рамките на тази група ще бъде изготвен финален проект, който ще бъде представен на Генералната асамблея на СОТ през септември 2017-а и ратифициран от държавите. По силата на текста професионалистите в туризма трябва да предоставят на туристите обективна информация за дестинациите и условията на пътуване, както и да гарантират договорните условия пред клиентите си. Те трябва да си сътрудничат с властите за безопасността, сигурността и здравето на потребителите, както и да предоставят механизми за репатриране на туристите при банкрут на фирми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във