Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Розопреработвателите кандидатстват за подпомагане до 20 август

Розоварните, които преработват цвят от рози дамасцена и алба, могат да кандидатстват по схемата за подпомагане до 20 август тази година, съобщиха във вторник от Държавен фонд "Земеделие".

Утвърденият бюджет по мярката възлиза на 3 млн. лева. Помощта ще е по 0.30 лева за килограм цвят от маслодайна роза, изкупен за преработка. Средствата ще бъдат изплатени до 20 септември.

Държавната помощ е отпусната, за да стимулира преработвателите в изкупуването на български розов цвят. Компенсаторната мярка ще покрие част от разходите, свързани с преработката на цвят от маслодайна роза, реколта 2021 година.

На подпомагане могат да разчитат предприятия, преработващи цвят от маслодайна роза, и регистрирани по Закона за маслодайната роза. Преработвателите трябва да са изкупили не по-малко от 70 на сто цвят спрямо 2020 г. и на цени не по-малко от 2 лв./кг. без ДДС от земеделските стопани.

Признават се разходооправдателни документи, издадени не по-късно от 31 юли тази година, включително. Максималният размер на помощта, която може да получи един розопреработвател, е не повече от 200 000 евро за три последователни данъчни години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във