Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Розите имат и бодли

Често определяме българската роза и розовото масло като символи на България. Но това май е останало далеч в миналото. Днес хората, които отглеждат розови насаждения и произвеждат розово масло, се сблъскват с безброй пречки.

Липсата на регулация отдавна противопоставя тези две групи, от които зависи количеството и качеството на суровината и съответно качеството на розовото масло. Не мина без обичайните проблеми и прибирането на реколтата през тази година. Само дето Ковид -19 допълнително ги усложни.

Реколтата е добра, но надницата  - по 80 стотинки на килограм, този път не предизвика интереса на берачите. За да влязат в градините, те искаха по 1 лв. или 1.20 лева. Само че преработвателите изкупуваха розовия цвят по 1.40-1.60 лева, което направи невъзможно собствениците на градини да отговарят на това искане и да заделят пари за поддържане на масивите.

Според някои прогнози едва ли и 30% от реколтата ще бъде прибрана. Така, освен че големи площи с розови насаждения ще останат необрани и дестилериите ще работят с половината от капацитета си, а някои сигурно въобще няма да отворят. Ситуацията се усложнява и от това, че има залежала продукция от кампанията през 2020-та. Пандемията за втора поредна година попречи на продажбите в страната и чужбина.

Изпълнителният директор на Българската национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика Гергана Андреева твърди, че сега от 50 000 декара едва 10 000 са рекултивирани и за тях са положени качествени грижи. Отчаяни от създалата се ситуация десетки розопроизводители за пореден път се зарекоха, че ще спрат отглеждането на рози и ще изкоренят насажденията. Други все още стискат зъби.

Необходими са мерки за подпомагане, но на среща с розопроизводители и преработватели заместник-министърът на земеделието, храните и горите Явор Гечев съобщи, че на този етап министерството няма никакви средства по схемите за плащания. "Разполагаемите бюджети са изчерпани, те са  похарчени по схемите de minimis. Но ще търсим всякакви възможности, за да подпомогнем сектора".

Притеснително е и че се разширява кръгът от конкуренти на световния пазар на розово масло. В него се наместват Турция, градини се засаждат и в Иран и Ирак, а се чува, че и Китай прави опити в тази насока. Смесването на нискокачествено розово масло с внесено българско пък насища пазара и влияе негативно върху цените.

Въпреки че беше приет Закон за маслодайната роза и се изготвя и регистър на розопроизводителите, няма кой знае каква промяна в тази сфера. Иначе заместник-министър Гечев каза, че "по отношение на вноса на розово масло, ще искаме вторичен контрол от НАП. Целта е да бъде изсветлен секторът“.

 

Аржентина проявява интерес към българското розово масло

Аржентина проявява интерес към закупуване на българско розово масло за козметичната и фармацевтичната си индустрия. Това стана ясно по време на среща между министъра на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков и извънредния и пълномощен посланик на Аржентина у нас Алфредо Атанасоф. 

"Гордеем се с високото качество на розовото ни масло и търсим външни пазари за реализацията му. Ще се радвам, ако успеем съвместно да подпомогнем розопроизводителите и преработвателите в страната“, е отбелязал Бозуков. По думите му и други държави са започнали производство на розово масло, но използват нашето като подобрител на качеството. 

От Аржентина е поискано създаването на сдружения между български земеделски стопани и аржентински производители на селскостопанска техника. На тазгодишното изложение „БАТА Агро“ в Стара Загора  са били представени шест аржентински щанда. "Вярвам, че по този начин България  може да повиши значително нивата на продукцията си“, е посочил аржентинският посланик.

Facebook logo
Бъдете с нас и във