Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Rozara Group придоби "Винпром- Кюстендил“

"Розара 1" ЕООД, част от Rozara Group, придоби мажоритарния пакет акции на "Винпром-Кюстендил“ АД - традиционен производител на висококачествени дестилати и ракии, съобщиха от дружеството. Купувачът се занимава с всички видове дейности в областта на производство и/или складиране, управление на данъчни складове, изпращане и съхранение на акцизни стоки под режим отложено плащане на акциз.

Намерението на новите собственици е да възстановят капацитета на дестилерията, която е била сред водещите производители на алкохол в страната при построяването ѝ в средата на миналия век.   

Винпромът в Кюстендил е проектиран и построен през 1945 година от водещи австрийски инженери и експерти по дестилация за преработка на отглежданите в този район сортове „Памид” и „Кабаерне”. Избата на винарната се намира в с. Граница, община Кюстендил. С годините избата се е обособила основно за производство на плодови ракии, тъй като в този регион по-малко е застъпено лозарството. И към днешна дата произвежда шест вида плодови ракии - черешова, вилямова, ябълкова, сливова, кайсиева и гроздова.

Кюстендилският регион е известен като овощната градина на България с ябълките и черешите си. С годините на демокрацията доста от масивите се занемариха, но сега се чувства зараждане на интерес от пуснатите програми от Европейския съюз „Млад фермер”, като се започна масово засаждане на градини с череши, сливи и ябълки.

В момента се работи по повишаване на капацитета на винпрома, започнати са и подобрения в дестилерията, които според новите собственици за кратко време ще донесат добри резултати. Избата има капацитет да съхранява 1 200 000 литра дестилати, ферментационни съдове с вместимост 2 300 000 литра. Тя има  дестилационна колона НМ72, която изварява 72 тона плодова каша за 24 часа и бутилираща линия. Избата разполага и с 250 литрови дъбови бурета за съхранение на плодовите дестилати.

Очаква се до края на годината екипът да удвои производството, което означава и увеличаване на екипа и мрежата от доставчици. Новите собственици ще работят и в посока възстановяване на дългогодишните традиции на овощарството в региона.

Винпромът запазва управленският си екип, добавени са и нови попълнения, допълват от "Розара 1".

Избата в с.Граница се намира на пет километра от град Кюстендил, в подножието на Осоговската планина. На три километра от избата към планината се намира и девическия манастир „Свети Лука”, който има красива външност, прекрасен двор и хубав изглед към кюстендилската котловина, околните планини и долината на река Струма. В момента той е една от най-посещаваните туристически дестинации в региона. Манастирът е построен в края на ХІ век и има данни, че там е пребивавал Иван Рилски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във