Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Росен Христов проведе двустранни срещи по енергийни въпроси в Брюксел

Служебният министър на енергетиката Росен Христов проведе редица двустранни срещи в Брюксел по основни за България въпроси в сферата на енергетиката. Той е обсъдил детайли от промените, които предвижда Планът за възстановяване и устойчивост, с еврокомисаря по енергетика Кадри Симсон. Това е била и водеща тема на разговор между българския министър и немския му колега Роберт Хабек. 

По време на срещата на Росен Христов с румънския енергиен министър Вирджил-Данаил Попеску са набелязани възможности за двустранно сътрудничество в областта на газовите доставки, в това число и коопериране между двете държави при закупуването и ползването на капацитети за регазификация. С гръцкия си колега Костас Скрекас пък Христов е разговарял за общи енергийни проекти между двете страни, сред които предстоящото пускане в експлоатация на интерконектора между България и Гърция и активизиране на отношенията между държавната "Булгаргаз" и гръцката ДЕПА.

Министърът на енергетиката Росен Христов участва в свиканото от Чешкото председателство на Съвета на ЕС извънредно заседание на европейските енергийни министри през седмицата. Основната тема на дискусията беше именно енергийната криза.''Приемаме и поддържаме посоката за мерки с настояването, че те трябва задължително да са подкрепени с анализи и конкретика, така че да се види краткосрочният и дългосрочният им ефект върху всяка държава“, заяви Росен Христов. Важно е също така мерките да бъдат обезпечени финансово. Христов е подкрепил и предложението на ЕК за ограничаване на потреблението на електричество, но когато това се прави координирано, на доброволен принцип от държавите членки и няма да изисква допълнителни инвестиции. При реализацията на предложените мерки е необходимо да се отчитат конкретните особености, свързани с локалните пазари и специфики, подчертава българският енергиен министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във