Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Росен Христов похвали "Булгаргаз" за поевтиняването на газа

Смяната на стратегията на "Булгаргаз" от директни преговори към конкурентни процедури ясно показва резултати. Това заяви на брифинг служебният министър на енергетиката Росен Христов. "Цифровото изражение за ноември е 200 млн. лева. Ако бяхме продължили старата стратегия, през ноември щяхме да платим 200 млн. лева повече за същото количество газ, което потребяваме", каза още той и поздрави ръководството на дружеството.

Министърът отчете и актуализираната прогнозна цена на газа за ноември - 130 лв. за мегаватчас. "Това е значително понижение, в сравнение с вече намалената цена от 166 лв., заявена отначало. Допълнителната отстъпка се дължи на изключително успешното представяне на конкурентните процедури, които "Булгаргаз" организира за доставки на синьо гориво", добави той.

Директорът на газовия доставчик Деница Златева обясни как намалената цена на газа се отразява на едно домакинство, живеещо в жилище от 110 квадрата. "То трябваше да плати 700 лв., по цените от октомври - 350 лв. С намалената цена за ноември тази сума спада на 230 лева", посочи тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във