Банкеръ Daily

Управление и бизнес

„Росатом” ще участва в конкурса за строителството на АЕЦ "Белене"

Държавната корпорация за атомна енергия "Росатом" обяви официално, че е подала заявление за участие в конкурса за строителство на АЕЦ "Белене", съобщи ТАСС.

"Заявлението бе прието от Националната електрическа компания на България" съобщиха от „Росатом”.

По информация на "Хоризонт" свое предложение е внесла и Корейската хидроядрена компания.

Днес изтича крайният срок, в който трябва да бъдат подадени оферти в обявения от правителството конкурс. Очаква се това да направят и американската "Дженеръл Електрик", както и китайска и френска фирма. 

Процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“ бе публикувана на 22 май 2019 г. в Официалния вестник на Европейския съюз. Срокът за приключването й пък е 12 месеца.

Енергийният министър Теменужка Петкова обяви вчера, че държавата няма да променя условията на конкурса и няма да прави компромиси и отстъпки. Плановете са стратегическият инвеститор да бъде избран до догодина.

"Ще търсим оптимален вариант затова да бъдат допуснати максимално широк кръг потенциални и стратегически инвеститори и компании, които биха желали да придобият миноритарен дял или такива компании, които биха желали да сключат договор за изкупуване на електрическа енергия. Процедурата е с много широки възможности за комбинации в хода на самата процедура, така че надявам се всичко да бъде наред", каза министърът.

Неотдавна премиерът Бойко Борисов заяви, че в региона ще възникне необходимост от производствени мощности, които да генерират чиста електроенергия на достъпни цени, отчитайки все по-амбициозните цели за намаляване нивата на вредни емисии във всички сектори на икономиката. В този смисъл АЕЦ "Белене" може да се превърне именно в такъв електроизточник за региона.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във