Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Росатом" отсега изглежда фаворит за инвеститор в АЕЦ "Белене"

Руската държавна компания "Росатом" участва в процедурата за "Белене" като кандидат за стратегически инвеститор и логично е смятана за фаворит. Тя първа потвърди интереса си към проекта, включително и чрез позициите на руския външен министър Сергей Лавров и на премиера Дмитрий Медведев, нейната дъщерна фирма "Атомстройекспорт" е производител на реакторите, а и преди дни енергийният министър Теменужка Петкова отбеляза, че централата в Белене не може да бъде реализиран без разговори с руската страната, тъй като "Росатом" е конструктор на проекта. 

Сериозен изглежда и интересът на Китайската държавна ядрена корпорация (CNCC). Преди година нейни представители посетиха площадката на АЕЦ "Белене", за да се запознаят на място с доставеното оборудване. Само два месеца по-рано Народното събрание даде зелена светлина за "възраждане" на строителството. Не е изключено в един момент китайците и руснаците да се окажат партньори в реализацията на начинанието като акционери. 

Третият международен играч, заявил желание да инвестира във втората атомна централа, е Южнокорейската хидроатомна корпорация. Нейната оферта трудно може да се причисли към тези на фаворитите, тъй като досега тя не е работила с подобна техника.

Не е ясно на този етап доколко сериозен е интересът от страна на германската "Бектрон Карлсруе". Любопитното е, че за нея няма никаква налична публична информация.

Останалите претенденти за стратегически инвеститор са български. Става дума за консорциума "АЕЦ Белене", в който влизат "Атоменергоремонт", ОЗК, "Гранд енерджи дистрибюшън" и ТЕЦ "Марица 3". Както и регистрираното в Козлодуй "ИПК и УП" на украинеца Петро Безпалчук - чест, но неуспешен участник в обществени поръчки в областта на енергетиката.

Основните доставчици на оборудване пък изглежда ще са френската фирма "Фраматом" и американската "Дженеръл електрик". Двете са предложили да участват и в структурирането на финансовата рамка на проекта, но без да влагат собствени средства в него. 

Три от четирите оферти за мажоритарно акционерно изкупуване на електроенергията от бъдещата централа са български -  на "Атоменергоремонт", "Гранд енерджи дистрибюшън" и "Юропиан трейд оф енерджи".  Още едно предложение за миноритарен дял при покупката на енергия е постъпило от македонско дружество. 

Поне засега АЕЦ "Белене" ще се реализира без договори за задължително изкупуване на енергията от българската държава, без преференциални цени на тока, без предоставяне на държавни и на корпоративни гаранции или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията. Това бе заложено като изискване от парламента към правителството при "размразяването" на градежа. 

В следващата една година предстои да бъде направена по-кратка листа на кандидатите, с които правителството желае да работи. След това от тях ще се очакват конкретни оферти, ще се изготвят финансовите модели и ще се водят преговори.

Необходимо е да се отбележи, че въпросите около проекта са широко отразени от руските медии, където се припомня спирането на строителството на централата през 90-те години на миналия век, както и през 2009-а. Според местните енергийни експерти, ако Москва се реши на ново сътрудничество, тя ще постави на София максимално твърди условия за връщане на парите, в случай че правителството ни отново "размисли". Конкретно изданието "Економика сегодня" е убедено, че "Росатом" няма алтернатива при кандидатите за стратегически инвеститор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във