Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Росатом" има интерес към строежа на АЕЦ "Белене"

Руската ядрена компания "Росатом" проявява интерес да участва като строител на АЕЦ "Белене", ако проектът бъде осъществен. Това е станало ясно по време на срещата на енергийния ни министър Теменужка Петкова с генералния директор на "Росатом" Алексей Лихачов.

Петкова е посочила, че след решаването на съдебния спор между двете страни за България следващата стъпка е свързана с възможността за реализация на произведеното за проекта оборудване, съобщават от енергийното министерство.
 
Пред директора на "Росатом" Алексей Лихачов Теменужка Петкова е представила плановете на българската страна да отдели пасивите и активите по проекта "Белене" в отделна проектна компания, която да бъде предложена за приватизация. По думите ѝ, освен с изградената площадка, инфраструктурата и произведеното оборудване за АЕЦ "Белене", България разполага и с технически подготвени експерти.

Петкова е допълнила, че ако не бъде намерен стратегически инвеститор, се обсъжда и възможността част от оборудването за "Белене" да се използва на площадката на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй".

В Москва тя се е срещнала и с генералния директор на "Русатом Сервис" и ръководител на проекта за удължаване живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" Евгений Салков. Двамата са посочили, че дейностите се изпълняват в предвидените срокове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във