Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Роман Василев се разведе с прокуратурата

Бившият заместник градски прокурор Роман Василев изненадващо подаде оставка и сам поиска да напусне съдебната власт. Висшият съдебен съвет го освободи на 12 юни с почти пълно единодушие - само с един глас "въздържал се". Молбата за напускане на Василев бе внесена като извънредна точка в дневния ред на заседанието на съвета.


Какво се е случило, за да бъде "мотивиран" Василев толкова силно и така внезапно да пожелае да се раздели със системата, не стана ясно. Твърди се, че братът на прокурора - Камен Василев, както и баща му Николай имат процъфтяващ строителен бизнес, свързан с изпълнението на финансирани с евросредства обществени поръчки. Според Търговския регистър Камен Василев участва в няколко консорциума, сред които е и "Еврострой 2013". Там той си партнира с още едно дружество - "Водстрой 98" АД, което напоследък печели огромни обществени поръчки. Медиите свързват това акционерно дружество с имената на банкера Цветан Василев и депутата Делян Пеевски, макар че от данните в регистъра връзка с тях не може да бъде установена. Любопитна подробност е и фактът, че управителят на "Еврострой 2013" Иван Мирински е и представляващ "Газпроект Юг" - акционерно дружество, регистрирано с предмет на дейност: "Извършване на работно проектиране, доставка на оборудване и материали, строително-монтажни дейности, обучение на персонал и въвеждане в експлоатация на преносен газопровод "Южен поток" на територията на Република България". Но дали това има някаква връзка с оставката, може само да се гадае.


Роман Василев отговаряше за отдела за стопански престъпления в Софийската градска прокуратура и беше заместник на бившия й вече началник Николай Кокинов. През януари главният прокурор Сотир Цацаров го командирова в Апелативната спецпрокуратура като редови обвинител. Обяснението беше, че там Василев ще може да работи по докторантурата си, посветена на организираната престъпност.


Името на прокурора често бе забърквано в скандали. Достатъчно е да се припомни изцепката му по адрес на бившия военен министър Николай Цонев, когото нарече "абсолютен престъпник". След тази знаменателна фраза обаче Цонев бе оправдан, а Роман Василев отнесе порицание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във