Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ролята и бъдещето на ядрената енергетика ще дискутират на конференция във Варна

Министъра на енергетиката Теменужка Петкова посети АЕЦ "Козлодуй", където провери изпълнението на дейностите, свързани с плановия годишен ремонт на пети блок на централата.

Енергийният министър Теменужка Петкова ще участва в традиционната  конференция "Българската атомна енергетика - национална, регионална и световна енергийна сигурност", съобщиха от пресцентъра на министерството.

Началото на международния форум, който е организиран от "Булатом", ще бъде дадено от 9 часа, във в.к. "Ривиера", край Варна.

Участниците в събитието ще дискутират ролята и бъдещето на ядрената енергетика във връзка с безопасната и надеждна експлоатация на ядрени съоръжения, както и постигане целите на нисковъглеродна икономика.

България ще следва прехода към декарбонизация на икономиката, но той трябва да бъде съобразен с националните специфики. Това подчерта министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред осмата енергийна конференция, посветена на перспективите пред развитието на сектора в Югоизточна Европа. По думите й, това е начинът да бъде гарантирано устойчивото развитие на сектора в интерес на потребителите.

По отношение на развитието на електроенергетиката, българският енергиен министър Теменужка Петкова неведнъж е заявявала, че страните от Югоизточна Европа са изправени пред сериозни предизвикателства, които изискват именно строителството на нисковъглеродни базови мощности заради борбата с климатичните промени и нарастващото търсене на електроенергия. Като възможно решение на проблема тя определя проекта за изграждане на АЕЦ "Белене". "Считаме, че проектът за нова ядрена мощност може да играе ключова роля за енергийната сигурност в региона, както и за повишаване на конкурентоспособността и икономическото му развитие", обобщава енергийният министър.

Припомняме, че поканата за избор на стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ "Белене" бе публикувана в Официален вестник на Европейския съюз на 22 май тази година.

От друга страна, удължаването на живота на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" е един от основните приоритети на правителството в енергийната област. Неговото изпълнение ще даде гаранция за сигурността на електроенергийните доставки за българските потребители, според министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Тя посети АЕЦ "Козлодуй", където провери изпълнението на дейностите, свързани с плановия годишен ремонт на пети блок на централата. Ремонтните дейности, които започнаха на 1 май, предвиждат и изпълнение на мерки, свързани с повишаване на топлинната мощност на съоръжението до 104 процента.

По думите на енергийния министър, удължаването на живота на двата блока в атомната централа е много сериозен ресурс за българската енергетика. Чрез него гражданите и бизнесът ще могат и в бъдеще да ползват чиста енергия на достъпни цени.

Лицензът за работа на пети блок вече бе удължен с десет години от Агенцията за ядрено регулиране и сега предстои това да се случи за шести блок. АЕЦ "Козлодуй" изпълнява предвидените за това мерки изцяло със собствени средства. Централата е в отлично финансово състояние - печалбата й за миналата година е 167 млн. лв., а над 360 млн. лв. са наличностите по банковите сметки на компанията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във