Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Рокади в надзорния съвет на "ЧЕЗ Груп"

Трима директори в надзорния съвет на чешкото енергийно дружество "ЧЕЗ Груп" са заменени по искане на правителството, което държи 70% от акциите на компанията. Рокадите са направени по време на Годишното общо събрание в Прага, съобщава "Ройтерс". 

Според анализатори промените се подготвят още от миналата година, когато партията ANO спечели мнозинство на парламентарните избори и Андрей Бабиш бе избран за премиер. 

Самият Бабиш не пестеше критики към надзора на ЧЕЗ и управлението на компанията. 

В резултат общото събрание е взело решение за отстраняването на председателя на Надзорния съвет Вачлав Пачес. Още двама надзорници са освободени, тъй като те са назначени от предишното правителство, подкрепяно от партията на Бабиш, но доминирано от Социалдемократическата партия. 

На мястото на Пачес като председател на надзорния съвет застава бившият член на Управителния съвет на Централната банка Любомир Лизал. Заедно с него в съвета влизат Карел Тул, който е високопоставен представител на Министерство на финансите, както и Отакар Хора, който е член на одитната комисия на ЧЕЗ, както и бивш изпълнителен директор на консултантската компания KPMG.

Facebook logo
Бъдете с нас и във