Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Роди се магистрала "Европа"

Пътната отсечка между столицата и граничния пункт "Калотина" ще се казва магистрала "Европа", а магистрала "Люлин" между София и Перник ще се влее в "Струма". Това реши правителството на последното си заседание за тази година. На практика кабинетът променя списъка с пътищата от републиканската мрежа и утвърждава тези, за които ще се плаща винетна такса. 

В съобщението от "Дондуков" 1 се уточнява, че промените по отношение на магистрала "Люлин" се правят най-вече заради малката дължина на трасето - близо 20 километра. Освен това отсечката е естествено начало на "Струма", която трябва да свърже столицата с гръцката граница, минавайки през Перник, Дупница, Благоевград, Симитли, Кресна и гр. Сандански. 

Колкото до пътя между Калотина и София, на 15 ноември бе подписан договор за изграждане на 14.5 км в участъка от граничния пункт до пътен възел "Драгоман". Изпълнител на отсечката ще е обединението "Щрабаг БПА" ДЗЗД с участници: "Щрабаг" ЕАД, "Страбаг Сп. з.о.о., Полша" и "Битумина ГмбХ-България" ЕООД. То спечели търга с цена от 137.5 млн. лв. бeз ДДC (или пo 9.5 млн. лв. нa ĸилoмeтъp). 

Предстои подписването на договор и за още един участък - 17 км между Драгоман и Сливница. Той ще се изгражда от "ГБС Инфраструктурно строителство" АД. Компанията на Симеон Пешов спeчeли обществената поръчка c цeнa от 97.8 млн. лв. бeз ДДC, или пo 5.75 млн. лв. нa ĸилoмeтъp. (Магистрала "Европа" следва да е част от основната трансевропейска транспортна мрежа по направлението Лондон - Будапеща - Белград - София - Пловдив - Истанбул - Калкута).

Изготвянето на списъка с пътищата, за които ще се плащат винетки, доведе до институционален спор между Агенция "Пътна инфраструктура" и Столичната община. Предстои да стане ясно дали за преминаването през Околовръстното шосе в София ще се плаща. Местната власт е против тази идея, докато от пътната агенция предлагат за отсечки като Северната скоростна тангента да се плаща, тъй като там има сериозен трафик от тежкотоварни автомобили. 

Необходимо е да се уточни и как жителите на близките до София населени места да бъдат освободени от пътните такси. Обсъжданията започват след сигнал за поставени табели за винетка на Околовръстния път. "Столична община води разговори с Агенция "Пътна инфраструктура". Оттам са поели ангажимент, че до всяко населено място на територията на общината хората ще имат достъп с автомобилите, без да заплащат винетка. Същото се отнася и за общинските автобуси", обясни преди дни кметът Йорданка Фандъкова. 

Ще припомним, че от 1 януари хартиените винетни стикери стават изцяло електронни. Цените остават същите - за леките автомобили годишната е 97 лв., тримесечната - 54 лв., месечната 30 лв., а седмичната 15 лева. Въвежда се и нова "уикенд винетка" на цена от 10 лв., която ще важи за дните от петък до неделя. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във