Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Роберт Хабек призова Канада да реши въпроса с турбината за „Северен поток“

Вицеканцлерът на Германия и министър на икономиката и климата Роберт Хабек се е обърнал към правителството на Канада с молба да разреши доставката на турбината за „Северен поток - 1“, която попадна под санкциите по отношение на Русия, пише Bloomberg.

„Аз ще бъда първият, който ще се бори за следващ строг пакет санкции на ЕС, но строгите санкции означават, че те трябва да навредят на Русия и на Владимир Путин повече, отколкото на нашата икономика“, е казал Хабек.

Вицеканцлерът е добавил, че Германия има нужда от капацитета за пренос на природен газ по „Северен поток“, за да може да запълни газовите си хранилища. След което сигурно цяла демократична Европа се е разплакала от жалост и силно се е притеснила.

Нещо повече, същият човек е призовал правителството на Канада „да не чака твърде дълго“ и да вземе решение до началото на планираните от руската страна профилактични дейности по тръбопровода.

Припомняме, че на 14 юни „Газпром“ намали доставките на природен газ по „Северен поток“ заради несвоевременното връщане на турбините на компанията Siemens след ремонта. От изявление от Siemens Energy става ясно, че една от турбините е невъзможно да се върне от Канада в Германия заради антируските санкции.

По-късно операторът Nord Stream AG съобщи, че газопроводът „Северен поток“ няма да работи от 11 до 21 юли заради планов годишен ремонт.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във