Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Роберт Бош" и "Густав Магенвирт" се съюзяват в бизнеса с велосипеди

Комисията за защита на конкуренцията е получила уведомление от "Роберт Бош" ГмбХ и "Густав Магенвирт" ГмбХ енд Ко. КГ за намерението им да осъществят концентрация посредством създаване на съвместно предприятие, съобщиха от регулатора. Това ще стане чрез придобиване от "Роберт Бош" ГмбХ на 50% от командитните дялове в "МАГУРА Байк Партс" ГмбХ енд Ко. КГ и 50% от дружествените дялове в "МАГУРА" ГмбХ.

Търговската дейност на "Роберт Бош" ГмбХ е свързана с производство на системи за електрически велосипеди. Сферите на дейност на "Густав Магенвирт" ГмбХ енд Ко. КГ са "Composite" (технология на пластмасите), "Bike" (производство на хидравлични спирачни системи за велосипеди), "Powersports" (доставка на компоненти за мотоциклети) и "Controls" (компоненти за механични, електромеханични или хидравлични задействащи системи).

Другите две фирми, които участват в сделката - "МАГУРА Байк Партс" ГмбХ енд Ко. КГ и "МАГУРА" ГмбХ, осъществяват търговия с резервни части и предоставя гаранционни и сервизни услуги на/за специализирани търговци на велосипеди, електрически велосипеди, мотоциклети и леки превозни средства.

Според уведомителя "Роберт Бош" се очаква операцията да окаже въздействие върху съответните продуктово-географски пазари в страната: продажба на резервни части на специализирани търговци на велосипеди и производство и продажба на системи и компоненти за електрически велосипеди и Антиблокиращи системи (ABS) за електрически велосипеди на незавиими търговци на едро.

Искането е КЗК да извърши оценка на концентрацията и да се произнесе с решение.

В тази връзка на основание Закона за защита на конкуренцията всяко трето заинтересовано лице може да представи информация или да изрази своето писмено становище относно сделката и въздействието, което тя може да окаже върху ефективната конкуренция на съответния пазар в страната. То следва да бъде заведено в деловодството на КЗК в срок от седем дни от датата на публикуване на настоящото съобщение (21 октомври), като бъде подкрепено със съответни доказателства.

Съобщението е изготвено от уведомителя, като КЗК си запазва правото да се произнесе с окончателно решение след извършването на цялостна оценка на нотифицираната сделка, уточняват в събощението от антимонополния орган.

Robert Bosch GmbH (произнася се Ро̀берт Бош ГмбХ) е немска група от компании, водещ световен доставчик на технологии и услуги в областта на автомобилните и индустриални технологии, на потребителски стоки, строителни и опаковъчни технологии.

Създадена е на 15 ноември 1886 г. в Щутгарт от немския предприемач и инженер Роберт Бош (1861-1942 г.) като Werkstätte für Feinmechanik und Elektrotechnik (Работилница за фина механика и електротехника). Така се полага началото на днешната глобална компания. От самото начало тя се характеризира със силно новаторство и социална ангажираност. Главният офис на компанията е разположен в град Герлинген, Германия, близо до Щутгарт. Днес групата включва производствена и търговска мрежа от около 290 производствени предприятия, 440 дъщерни и регионални дружества и над 10 000 сервизни центрове в повече от 60 страни.

Заедно с партньорите си в сферата на продажбите и обслужването компанията Bosch е представена почти в 150 страни.

Група "Бош" е в България от 1993 г. и има 220 служители и три дружества - "Роберт Бош" ЕООД, "БСХ Домакински уреди България" ЕООД и "Бош Софтуер Иновейшънс" ЕООД. През миналата година Групата реализира оборот в България на стойност 104 млн. евро. Централата на "Бош" е в София, където се помещават направленията "Автомобилно оборудване", "Електроинструменти", "Термотехника и Сградни технологии" (преди: "Системи за сигурност"). В София е позиционирано и дружеството "БСХ Домакински уреди България" ЕООД, което е активен участник на пазара за домакински уреди. През 2015 г. присъствието на "Бош" в България бе значително разширено чрез придобиването на софтуерната компания ProSyst, която междувременно се сля изцяло с Bosch Software Innovations.

През тази година "Бош" откри "Инженеринг Център" в София, където близо 200 софтуерни специалисти разработват иновативни технологии за автомобилната индустрия в области като системи за помощ на водача, автоматизирано шофиране и електромобилност.

"Бош" в България е част от Група "Бош", водещ световен доставчик на технологии и услуги. Стратегическата цел на Групата е да предоставя "техника за живота" за днешния свързан свят. Продуктите и услугите на "Бош" са създадени да вдъхновяват потребителя и да подобряват качеството на живот, като предлагат иновативни и ефективни решения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във