Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

РМД ЗАВЛАДЯ 97% ОТ КУРОРТА РИВИЕРА

След половингодишни усилия успешно завърши и третото поредно следприватизационно увеличение на капитала на ваканционното селище Ривиера. Този път бяха изкупени 93% от емитираните 5 391 106 акции, съобщи за в. БАНКЕРЪ изпълнителният директор на дружеството Людмила Ненкова. Това означава, че, общо взето, книжа е записало само РМД Ривиера мениджмънт, което досега държеше точно 93% от капитала на курорта. РМД-то, зад което стои Емил Кюлев, вече владее 96.72% от акциите на Ривиера. Последното увеличение на неговия дял стана по особено изгоден начин. Сега бяха платени едва около 1.25 млн. лв., което е 25% от дължимите за придобиването на новите книжа общо 5.01 млн. лева. Според условията за издаването на емисията останалите пари трябва да се внесат в банкова сметка на Ривиера във варненския клон на РОСЕКСИМБАНК до юни 2003 година.
Държавната комисия по ценните книжа (ДКЦК) не само в този случай оспорва практиката за разсрочване с години на плащанията по нови емисии. Проблемът е, че когато книжата от една емисия не са изплатени напълно, всички акции от нея остават непрехвърляеми, което значи, че се затруднява вторичната търговия с тях. Законова забрана за подобно разсрочване обаче няма, така че ДКЦК може само да препоръчва то да се избягва, но не може да наложи неговата отмяна.
Тази схема на плащане на новите книжа поражда въпроса за какво всъщност бе извършено увеличението на капитала. Обикновено целта на подобни актове е постъпването на свежи пари за извършване на инвестиционна дейност в съответното дружество. В обявата за началото на подписката в Държавен вестник пише, че парите ще се използват за закупуване на хотелска база и земи за развитие на кънтритуризъм. Людмила Ненкова обаче още не може да каже за какво точно ще се похарчат постъпилите левове. Има различни варианти, заяви тя за в. БАНКЕРЪ. Тази неизясненост подклажда съмненията, че увеличението се прави единствено с цел да се увеличи делът на Ривиера мениджмънт в дружеството.
Последната подписка трябваше да започне още през ноември миналата година. Така реши тогава съветът на директорите на Ривиера, чийто председател е Емил Кюлев. Процедурата обаче бе спряна от тогавашния председател на ДКЦК Радослав Цончев. Мотивите му бяха, че увеличение на капитала, за което не е гласувало общото събрание, може да се извърши само ако преди това е изготвен проспект. Такъв обаче нямаше. Затова и подписката бе спряна.
Ривиера мениджмънт приватизира 60% от капитала на курорта през 1998 г. за 11 млн. щ. долара. От тях само 10% бяха платени в брой. Останалите 9.9 млн. щ. долара са издължени срещу компенсаторни инструменти миналата година. Докато РМД получи дял от 93%, то мина през две увеличения на капитала през 1999 година. Освен курортната база, най-големият актив на Ривиера са 8% от капитала на РОСЕКСИМБАНК, председателствана също от Емил Кюлев. Освен това курортът притежава и 1000 акции от застрахователното дружество Алианц България.
Иначе сезонът в курорта си върви и летовниците въобще не се интересуват от промените в акционерното участие в Ривиера. До момента туристите са с 15% повече в сравнение със същия период на миналата година, сподели Людмила Ненкова. През юли и август вероятно броят на туристите ще остане същият, както преди година, което ще уравновеси силното начало на сезона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във