Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

РМД ПОГЪЛНА 70 ПРОЦЕНТА ОТ ЧЕРНО МОРЕ

Мъчителната приватизационна сделка за варненския военен завод Черно море най-сетне пресече финалната права. В края на седмицата РМД Черно море 2001, което закупи 69% от капитала на предприятието, свика извънредно общо събрание на акционерите. Там бе избран нов управителен съвет, включващ петима членове, и бяха гласувани поправки в устава на дружеството. Единствената издигната кандидатура за шеф на управителния съвет бе на сегашния изпълнителен директор на завода инж. Петьо Милков. Нашето РМД още на 19 октомври тази година сключи окончателния приватизационен договор, но едва сега с приемането на решенията на общото събрание нещата придобиват законна форма, уточни пред в.БАНКЕРЪ инж. Милков. Според клаузите на договора новите собственици се задължават да изплатят през следващите десет години на разсрочено плащане 3.5 млн. щ. долара. Освен това те поемат и задължението да уредят дълговете на Черно море към държавния бюджет и НОИ, възлизащи на 4.5 млн. лева.


Според специалисти от завода стокооборотът, реализиран тази година на руския пазар, е около 3.6 млн. щ. долара, но тамошните партньори бавели плащанията по сделките с месеци. За печалба в края на годината в завода дори и не се мисли. Синдикалните търкания с ръководството вече са отживелица, коментират запознати. Засега инвестиционната програма на новите-стари шефове се концентрира върху ремонта на сградния фонд. Не се предвиждат вложения в закупуването на нова техника. В полупразните халета на завода, където до края на 80-те години работеха над 5000 човека, днес са останали само 630 души. Някои от тях дори очакват нови съкращения.


Сега Черно море, който е най-големият завод за радиолокационна и навигационна апаратура у нас, работи по два българо-холандски проекта. Първият включва изграждането на морски локационни станции за контрол върху пристанищата и морските канали. Поръчката е на изпълнителната агенция Морска администарация и изисква финансиране от държавния бюджет с 200 хил. щ. долара. Холандската страна ще поеме около 600 хил. щ. долара, осигурявайки ноу-хау и софтуерна техника. Привлечени са и 3.5 млн. евро по линия на програма ФАР на Евросъюза. Варненските инженери съвместно с колегите им от холандската фирма Хит вече монтираха първите две станции в пристанище Варна. Според специалистите от завода до края на февруари 2001 г. по цялото Черноморие трябва да бъдат поставени новите локационни станции.


Продължава изграждането и на т.нар. програма Екран, спонсорирана от нашето Министерство на отбраната, чиято стойност възлизаше на около 3 млн. щ. долара, но част от сумата все още се търси. Това бави реализацията на програмата. Тя ще включва изграждането на компютърна мрежа която ще обхваща 15 радиолокационни станции, монтирани по цялото Черноморско крайбрежие. Така морската ни граница ще бъде покрита със 100-процентов локационен контрол, а данните от него ще се обработват в команден център.

Facebook logo
Бъдете с нас и във