Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ритейл парковете продължават да привличат интереса на търговците

Секторите на търговията са различно засегнати поради промененото ежедневие в пандемията.

Несигурната среда и увеличението на свободните търговски площи през изминалата година поставиха под натиск наемите в моловете и на търговските улици, показват данните на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. Делът на свободните площи в търговските центрове в София през втората половина на миналата година е варирал около 8-9% при средно 5% година по-рано. Данните са преди втория локдаун през декември.

Негативният икономически тренд заедно с двата локдауна превърнаха 2020 година в предизвикателство за пазара на търговски площи. Едва 38 600 кв. м бяха новите отворени магазини в търговските центрове за периода, което представлява

57% спад на годишна база,

отбелязват анализаторите.

След слабото си понижение към средата на годината, офертните наеми в моловете са стабилни през последните месеци, но се наблюдава понижение на търговските улици. Към декември исканата цена за първокласна площ в софийските търговски центрове е била 36 евро/кв. м и 50-55 евро/кв. м на бул. „Витоша“. Заради намалелите обороти обаче някои търговци освобождават помещенията си, а други получават временни отстъпки от наемодателите.

Вторият локдаун през декември

се отрази на пазара на търговски площи, като спря експанзията на част от наемателите и отложи отварянето на вече планирани, напълно оборудвани и заредени обекти. "Същевременно нарастващият брой овакантени помещения представлява възможност за някои търговци да разширят присъствието си на локации, които не са били достъпни допреди година. Вече наблюдаваме редица подобни случаи”, казва Иван Граматиков, мениджър „Търговски площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

По негови наблюдения секторите на търговията са различно засегнати поради промененото ежедневие в пандемията. Сред най-пострадалите са заведенията, търговците на аксесоари за пътуване, официални облекла и всичко свързано с работата в офис. На другия полюс са спортните стоки, бързооборотните вериги, стоките за дома.  

Ритейл парковете

се радват на растяща популярност в София и големите областни градове. Само за последните няколко месеца, три средно големи проекта отвориха в Шумен, Ямбол и Дупница, а други са процес на развитие или планиране. С тези откривания общият обем на ритейл парковете в цялата страна достига 184 800 кв. метра. Този формат е предпочитан от магазините за бързооборотни стоки и от дискаунт веригите като начин за експанзия извън големите градове.

Наемните нива в ритейл парковете остават без промяна – в София те са между 8 и 10 евро на кв. м, докато в останалите градове варират между 7 и 9 евро на кв. метър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във