Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

РИО ТИНТО ОТХВЪРЛИ ОФЕРТАТА НА БИ ЕЙЧ ПИ БИЛИТЪН

Лидерът в миннодобивната индустрия - британско-австралийската корпорация Би Ейч Пи Билитън (BHP Billiton), отправи на 5 февруари първата си официална оферта за придобиването на контролния пакет акции от англо-австралийския си конкурент Рио Тинто (Rio Tinto), който е номер три в сектора. Би Ейч Пи предложи да размери 3.4 нейни акции за всяка ценна книга на Рио, оценявайки пазарната стойност на компанията на 147.4 млрд. щ. долара. Оценката се основава на котировките на книжата й при затваряне на борсата на 4 февруари. След извънредно събрание още на следващия ден обаче ръководството на минния гигант Рио отхвърли подобрената оферта с мотива, че компанията все още е значително подценена. Нека припомним, че през ноември 2007-а Би Ейч Пи отправи неформална оферта. Тогава предложението беше за размяна на акции между двете фирми в съотношение 3:1 и веднага бе отхвърлено от Рио като прекалено ниско. Мнението на акционерите на компанията е, че ако Би Ейч Пи иска офертата да бъде приета от инвеститорите, тя трябва да бъде вдигната още и да бъде добавен кешов компонент.
Според някои анализатори, Рио най-вероятно очаква по-висока цена, тъй като минодобивният гигант има навика да плаща много и притежава доста скъпи придобивки. Други обаче бяха изненадани, че Би Ейч Пи изобщо е решила да преразгледа офертата си от ноември. По думите на анализатор от Лиймън брадърс (Lehman Brothers): Пазарът може би ще е изненадан, че формалната оферта на Би Ейч Пи е по-висока от първоначалното неофициално предложение, особено когато няма други кандидати за покупката на Рио. В действителност Би Ейч Пи наддава сама срещу себе си.
В действителност сега лъчите на прожекторите падат върху китайския държавен консорциум Чиналко (Chinalco), който би могъл да се включи в наддаването. Компанията слиса пазара на 1 февруари, съобщавайки, че в съдружие с американската Алкоа (Alcoa) е придобила 12% дял в Рио срещу 14 млрд. щ. долара. Този дял представлява 9% от всички акции на Рио, листвани в Обединеното Кралство и Австралия.
Въпреки че и за двете компании покупката е чисто комерсиално решение, много анализатори я интерпретират като политически ход. Китай е най-големият потребител на цветни метали и въглища в света и правителство на страната се опасява, че евентуалното сливане между Рио и Би Ейч Пи би родило един минен Голиат с монопол върху много от ключовите стоки в света. Той ще диктува цените на въглищата, на медта и алуминия, от които китайската икономика има най-голяма нужда.
Затова когато Чиналко обяви инвестицията си в Рио, предвидливо си запази и правото да участва в наддаване, ако Би Ейч Пи предложи още по-висока цена.
Евентуалното поглъщане на Рио Тинто от Би Ейч Пи Билитън се очаква да бъде едно от най-големите сливания в историята. Новосъздаденият гигант ще е с пазарна стойност най-малко 350 млрд. долара и ще има господстващи позиции на пазарите на желязна руда, мед и въглища. Но поради факта, че двете компании са листвани едновременно в Сидни и Лондон, както и заради голямото им пазарно присъствие по целия свят, сделката подлежи на одобрение от антимонополните органи в ЕС, САЩ и Австралия. Очаква се този процес да завърши през втората половина на годината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във