Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Рязък срив в промишленото производство през май тази година

Промишленото производство в България рязко се забави до 0,6% на годишна база през май 2019 г. от ревизирания нагоре до 2,7% ръст през предходния месец, става ясно от проучване на Националния статистически институт (НСИ). По предварителни данни през май сезонно изгладеният индекс на промишленото производство остава на равнището от април.

Най-голямо намаление се отчита при производството на основни метали - с 16%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 14,1%, производството на мебели - с 8,2%, производството на облекло - със 7,3%. Намаление има в преработващата промишленост - с 0,4%, както и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,1%.

Сривът в преработващата промишленост се наблюдава при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 8,4%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 4,4%, производството на основни метали - с 3,9%.

Нараства производството на тютюневи изделия - с 15,4%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 11,3%, на мебели - със 7,1%, на химични продукти - с 6% и при добива на топлоенергия и газ - с 5,4%.

В преработващата промишленост спрямо май миналата година ръст има при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 22,8%, производството на превозни средства, без автомобили - с 20,4%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 11,6%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 10%.

Facebook logo
Бъдете с нас и във