Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Рязък скок на цените на клиничните пътеки

Цените на клиничните пътеки са чувствително увеличени. В понеделник на заседание на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса бе одобрен проект за изменение и допълнение на Националния рамков договор за медицинските дейности между Здравната каса и Лекарския съюз за 2018 г. Анексът отразява увеличението на цените на значителен брой клинични пътеки с между 10-30 %, като е обърнато особено внимание на неонатологичните и педиатричните пътеки.

В областта на неонатологията увеличението на клиничните пътеки е с 20-30% или от 1440 до 1670 лв., а увеличението на клиничните пътеки за лечение на деца е също с 20-30% или от 840 до 2 400 лв. На сто процента е увеличена клиничната пътека за септични (бактериални) артрити и остеомиелити при деца под 18-годишна възраст  - 2400 лв. С 30% се увеличават пътеките за диагностика и консервативно лечение на онкологични и онкохематологични заболявания, възникнали в детската възраст – 1300 лева. 
 
 За да се обезпечат финансово увеличените цени на клиничните пътеки, Надзорният съвет реши да се отпуснат средства в размер на 50 000 хил. лв. от „Резерв, включително за непредвидени и неотложни разходи“, с които да се увеличат средствата за плащания за болнична медицинска помощ през 2019 г. за извършване на промените.
 
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във