Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Резултатът от "София избира": Изграждат училищни тоалетни с бюджет от 1.5 млн. лв.

Проектът "София избира децата" е победител в програмата на Столичната община "София избира", чиято цел е подкрепа и финансиране на инициативи на граждани и неправителствени организации. Избраният проект е подкрепен с 5640 гласа. Това съобщи зам.-кметът по образованието доц. Тодор Чобанов. 

Πpoгpaмaтa щe дaдe възмoжнocт нa yчилищaтa в Coфия дa ĸaндидaтcтвaт зa цeлeвo финaнcиpaнe зa "пpoeĸтиpaнe/peмoнт нa cъвpeмeнни тoaлeтни". Bcяĸo yчилищe мoжe дa ĸaндидaтcтвa зa 50 000 лeвa, ĸaтo минимyм 10% oт cyмaтa ce oтдeля зa ĸaчecтвeн пpoeĸт, ĸoйтo цeли нe caмo ecтeтичecĸи дa oбнoви пpocтpaнcтвoтo, нo и дa ce cъoбpaзи cъc cъвpeмeннитe apxитeĸтypни paзбиpaния зa ĸaчecтвeнa и ycтoйчивa зoнa c тoaлeтни. Бюджетът на тази инициатива е 1.5 млн. лв., с колкото ще разполага и цялата програма "София избира" през 2021 г.

В конкурса участваха общо 39 проекта. До крайното класиране се стигна след гласуване с есемеси. 

На второ място с 5338 гласа е проектът на "Спаси София" - "Улица за всички". Той предвижда нова организация на движение по бул. "Патриарх Евтимий" с две еднопосочни велоалеи и бус лента, както и двупосочно движение по ул. "Фритьоф Нансен". Срещу реализацията на проекта се обявиха живеещи в района. От "Спаси София" изразиха и съмнения, че вотът по програмата "София избира" е манипулиран в полза на спечелилия проект.

Всички опити за манипулиране на вота са предадени на компетентните органи, подчерта преди дни зам.-кметът по дигитализацията Генчо Керезов и посочи, че той първи е обявил публично опитите за злоупотреби.

На трето място с 2008 гласа е проектът за изграждане на скейт парк в Северния парк.

На четвърто място с 1956 гласа се нарежда предложението на природен парк "Витоша" за изграждане на изгледна площадка и кът за отдих на "Копитото".

Петото място с 1784 гласа е за проекта за реновиране на Народно читалище "Васил Левски" в "Подуяне", а 1380 гласа е получил проектът, който цели да изчисти столицата от найлонови отпадъци. Идеята на класирания на шесто място проект е да се поставят специални контейнери в града, в които софиянци да изхвърлят тези отпадъци и срещу това да получават безплатен билет за градски транспорт.

Програмата "София избира" се провежда за първи път по инициатива на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Тя пое ангажимент, че получилите най-много гласове проекти, които са в рамките на отредения бюджет на програмата, ще бъдат реализирани от общината още през 2021 г.

Подобна програма бе въведена преди няколко години от кмета на Париж Ан Идалго.

Facebook logo
Бъдете с нас и във