Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

РЕВОЛЮЦИЯ: ЮНИВЪРСЪЛ ПРЕДЛАГА БЕЗПЛАТНА МУЗИКА

Едно лаконично съобщение, направено тази седмица, може да се окаже повратна точка в развитието на музикалната индустрия. На 29 август най-голямата звукозаписна компания в света - Юнивърсъл Мюзик груп - обяви, че ще предостави значителна част от огромния си каталог за напълно безплатно теглене от ИНТЕРНЕТ. Това ще стане чрез сайта Спайръл Фрог (www.spiralfrog.com). Целта, както обясняват мениджърите на Юнивърсъл, е младите хора да бъдат предпазени от замесване с нелегални и пиратски сайтове. Вместо от такси за ползване на музиката Спайръл Фрог ще се издържа само от реклама. В каталога й ще попаднат всички най-прочути изпълнители на Юнивърсъл, начело с Ю Ту, Гуен Стефани, Елтън Джон, Глория Естефан и Еминем.
Намеренията на Спайръл Фрог са ръкавица, хвърлена в лицето на Епъл компютър, коментира Ню Йорк Таймс. Епъл предлага услугата iTunes, при която потребителите могат да теглят които си поискат мелодии на фиксирана цена от 99 цента. Спайръл далеч не е първият сайт, опитал се да предлага безплатна музика и да печели от реклама. Това, което го отличава от всички предишни опити обаче, е подкрепата на Юнивърсъл. Досега всички подобни услуги предлагаха само ограничен брой заглавия, най-вече от каталозите на по-малки звукозаписни компании.
Собственикът на Спайръл Фрог Робин Кент, който е бивш шеф на рекламна агенция, уточни, че сайтът му ще започне работа в началото на ноември, първоначално само в САЩ и Канада. Ако всичко е наред, до идната пролет обхватът ще е разширен и до европейските пазари. Амбицията ни е да предложим на младите хора безплатна алтернатива на пиратските сайтове, така че няма да им се налага да нарушават закона и същевременно портфейлът им си остава непокътнат, обяснява Кент. Той се надява в близко бъдеще да си осигури партньорство и с другите гиганти в звукозаписния бранш - Сони Би Ем Джи (Sony BMG), И Ем Ай (EMI) и Уорнър Мюзик (Warner music).
Почти сигурно музиката в сайта ще бъде кодирана във формата WMA на Майкрософт, което значи, че тя няма да върви на устройствата iPod на Епъл.

Facebook logo
Бъдете с нас и във