Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

РЕВИЗОРЪТ В МИТНИЦИТЕ, ИЛИ ВЪТРЕШЕН ЧОВЕК-2

Изборът на бившия ревизор от Държавен финансов контрол Емил Димитров за директор на Агенция Митници едновременно може да се определи и като логичен, и като изненадващ.
По аналогия с холивудската продукция Вътрешен човек, в която Ръсел Кроул се превъплъщава в ролята на уволнен служител, разобличаващ своите работодатели, прокуденият и недооценен от предишната власт Димитров изстрада своя личен триумф. Той бе един от първите, които се осмелиха да се опълчат открито срещу корупцията в митниците. През 1997 г. тогавашният финансов министър Муравей Радев го обяви за ревизор на годината заради направената от него проверка в Държавния резерв и разкритията по зърнената афера на кабинета Виденов. Година по-късно амбициозният мъж направи цялостна проверка в митниците и констатира над 150 големи нарушения през периода, когато те са били управлявани от Христо Кулишев, Елка Владова и Пламен Минев. Вместо обаче да бъде потърсена отговорност на нарушителите, Димитров бе глобен за предварително оповестяване на информация. После в митниците се проведоха още три суперревизии, които на практика потвърдиха констатираните от него нарушения, но вече с известни уговорки. През пролетта на 1999 г. ревизорът напусна работата си в Министерство на финансите. Сега, след малко повече от две години, съдбата му предостави шанс да претвори на практика идеите си за управлението на митниците.
От тази гледна точка назначението на Емил Димитров безспорно е сред кадровите попадения на новите управляващи. Изненадата пък идва от това, че за първи път дошлите на власт поверяват управлението на една от най-благодатните институции на човек извън редиците си. Добре известно е, че политически бившият ревизор принадлежи към най-голямата извънпарламентарна коалиция Гергьовден - ВМРО.
Контрабандните канали отдавна са известни, но проблемът е свързан с партиите. Щом като целият поток от китайски или турски стоки преминава само през два определени митнически пункта, нещата са ясни. Необходима е само здрава политическа воля, за да не бъдат изкушени управляващите да бъркат в черната касичка, заяви неотдавна Димитров за в. БАНКЕРЪ.
Новият директор започна работата си с летящ старт. Това, което планирам като реформа, е равносилно на революция в системата на митниците, бяха неговите думи непосредствено след встъпването му в длъжност и веднага се зае с реализацията на намеренията си.
Три независими една от други институции - Агенцията за държавен финансов контрол, Сметната палата и Институтът на дипломираните експерт-счетоводители, ще извършат финансова проверка на митниците, за да установят наследството, което оставя бившият им директор Захари Захариев. Освен него от ведомството на столичната улица Аксаков си тръгват и досегашните заместник-директори Ангел Първулов, Пламен Войков и Димитър Стойчев. От своя страна в четвъртък (16 август) Димитров назначи трима нови началници на районните митнически дирекции във Варна, Русе и Пловдив. Това са Хризантема Гайдарска, Ивайло Попов и Калин Ганчев. До няколко дни ще са известни и митническите директори за районите Бургас и София. Досегашните са освободени от постовете си или понижени в длъжност. Оставки пък подадоха шефовете на митниците в Кулата и Свиленград - Иван Будинов и Георги Шишков. И двамата бяха депутати в предишното Народно събрание, избрани от листата на СДС. Шишков, който бе възстановен на работа преди по-малко от месец, отбеляза, че имал големи различия с Емил Димитров.
Три часа продължи срещата с началниците на митнически пунктове, проведена по настояване на ревизора. Нямам ви доверие, признал пред тях Димитров, и им предложил три варианта - да подадат оставки, да бъдат понижени в длъжност или да останат на постовете си временно, докато им бъде направена проверка. Началникът на Митница Аерогара София Красимир Биков бе понижен в длъжност. Ръководителите на митници Силистра и Пловдив, съответно Йордан Кулев и Боян Тодоров, остават на досегашните си длъжности. Оставки са били поискани от шефовете на митниците в Благоевград, Свищов и Лом. Според Емил Димитров, засега остават нерешени три случая. Това са шефовете на две гранични митници и началникът на митницата в Кюстендил Васил Димитров. Очакванията са назначеният неотдавна Васил Димитров да бъде понижен в длъжност.
Още преди три години предадох списък на тогавашния министър-председател с лицата, които трябва да бъдат отстранени. Ще си отидат само тези, които пречат - каза пред в. БАНКЕРЪ Емил Димитров. - Не може с лека ръка да бъдат махани хора само защото са работили при предишното ръководство. Седемдесет до осемдесет процента от митническите служители са жертва на самата система. Те трябва да бъдат накарани да работят за България, а не за началниците си.
Ротационният принцип на разпределяне на кадрите по митническите пунктове, който се използва и в международната практика, за да бъдат прекъснати връзките на отделни митничари с престъпни групировки, ще продължи, но ще бъдеусъвършенстван. Димитров смята, че не е целесъобразно служител от аерогарата да се изпраща на пристанище или сухопътна митница, след като вече се е специализирал в дадена област.
Една от най-важните цели, които новият директор на Агенция Митници си поставя, е и бързо да се въведе в ескплоатация интегрираната митническа компютърна система (БИМИС). Системата трябва да бъде въведена максимум за шест месеца. МВР успя да изгради същата за три месеца, а в митниците близо десет години липсва политическа воля за пускането й, коментира Димитров. Освен това тя трябва да бъде свързана с информационната база данни на данъчните власти и съда, за да не може една фирма, която е длъжник на бюджета, безпроблемно да се занимава с импорт.
Според близки до царското движение, една от причините финансовият министър да предложи ревизора за шеф на митническата агенция е благосклонността му към идеята на Милен Велчев митниците да се отдадат на концесия и към тезата, лансирана от икономическия министър Николай Василев, за чуждестранен контрол по границите ни.
Един ден ние наистина ще станем външна граница на Европейския съюз. Връщането на ДДС на европейските компании ще става на нашата граница и тогава действително ще има чуждестранни представители, изрази позицията си пред БАНКЕРЪ Димитров. Той не вижда нищо страшно и в преотстъпването на митническото посредничество на частни лица, подчертавайки, че преди това е необходима промяна в Закона за митниците.
Въпросът, който мнозина си задават днес, е ще има ли достатъчно сили Емил Димитров да прочисти авгиевите обори. Перфектен професионалист и непоправим идеалист, както го описват негови близки, Димитров се изправя срещу коварен и силен противник - октопода на корупцията, чиито пипала здраво са оплели и митниците, и държавата през последните години. Въпросът е и ще се намерят ли достатъчно отговорни хора около него, които да не се поддадат на изкушенията, които предлагат високите постове в благодатното ведомство?
Митничар номер 1 заяви пред медиите, че вече е готов с имената на двамата си заместници, но не пожела да ги назове. По непотвърдена информация единият от тях ще е юристът Мариян Абрашев. За второто място се спрягат бившите софийски митнически шефове Людмил Анастасов и Чавдар Кънев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във