Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ревизоро уверява: Стара Загора няма проблеми с водоснабдяването

В Стара Загора няма проблем с водоснабдяването за питейно-битови нужди. Това заяви министърът на екологията Емил Димитров по време на парламентарния контрол.

Министърът уточни, че яз. "Копринка" няма отношение към водоснабдяването за питейно-битови нужди на областта, въпреки минималния приток към водоема заради сушата. Язовирът има годишен изравнител с обем 142 млн. кубика, към 16 септември обемът е 19 млн., но той служи за енергетика, промишлени цели и напояване.

Димитров обясни, че дори и водата от кладенците в Казанлъшко да пресъхне, няма да има проблем. Той разясни, че язовирът събира водата само за една година. Можел да се напълни два пъти за една година, но водата няма къде да отиде. "Когато "Копринка" е пълен, водата отива към яз. "Жребчево", а когато и двата са пълни - отива към Стара Загора", посочи ресорният министър.

Той информира, че в страната язовирите с обем под 50% са три - "Асеновец" "Тича" и "Ястребино". 

Народният представител от БСП Кристина Сидорова обвини управляващите в безхаберие при управлението на водните ресурси в страната. 

"Хроника на една предизвестена катастрофа – политиката на държавата по управление на водните ресурси на страната ни. Десетки градове и села са на воден режим. Язовирите ни са полупразни. В тази ситуация има един голям отсъстващ – държавата. Държавата, която в лицето на управляващите, е призвана да изпълнява политиката по управлението на водните ресурси. Има изписани не един план, не една стратегия, не една програма. Времето минава, водата я няма“, подчерта Сидорова.

Тя смята, че водните ресурси в България дълги години се управляват с остарели методи, липса на отговорност, безхаберие и липса на контрол.

Facebook logo
Бъдете с нас и във