Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ревизорка ще замества Порожанов

Единственото сигурно в кадровата политика на новоизбрания финансов министър Румен Порожанов е предстоящото назначение на бившия заместник-министър на финансите Атанас Кацарчев за съветник. Той е известен финансист, който съзнателно се крие от медийна известност. Последно той представляваше Гражданско движение "ДНЕС", което участва в работни срещи в Народното събрание на тема измененията в Закона за защита на конкуренцията. Запомнен беше с логичните въпроси: "Какви ще бъдат критериите, на които едно лице или лица ще отговарят, за да попаднат в обхвата на определението "значителна пазарна сила"? Ако критериите са количествени, е едно, ако има и качествени критерии, то не се ли създават предпоставки за субективност? Как ще се прилага определението за група лица?"

Три години преди това, на 11 август 2010-а, бившият заместник финансов министър на Милен Велчев беше избран за член на УС на БНТ. Той оглави дирекция "Финансова политика и антикризисни мерки" в телевизията майка. Кацарчев е бил член и председател на надзорния съвет на "Информационно обслужване" АД.

От 6 август кабинетите на заместник-министрите на "Раковски 112" са празни, установи "БАНКЕРЪ". Нуждата от спешни назначения на техните места във финансовото министерство извади на бял свят само едно име, което води класацията по степен на вероятност. Става дума за бившата шефка на Агенция "Държавна финансова инспекция" Теменужка Петкова.

Тя най-вероятно ще наследи ресора на предишната Петкова (Людмила) - приходите в бюджета. Проектозаместничката стана известна с това, че беше първата (още на третия ден от мандата) освободена от длъжността си служителка от иначе хрисимия ексминистър Петър Чобанов. Това стана по взаимно съгласие на 5 юни миналата година.

За нея се говори, че е "тежка герберка". Неслучайно след отстраняването й от поста лично Бойко Борисов я разходи из кулоарите на парламента, за да обясни защо. Според него тя се била разделила с поста си заради скандалните разкрития за АЕЦ "Белене",аферата "Хохегер" и електроразпределителните дружества. Петкова тогава започна да обикаля телевизиите и да коментира своето уволнение с думите: "Основната причина всъщност са разкритията за "Белене". Това е една много голяма истина, която звучи много страшно, но е истина, за тяхно съжаление."Според нея лошите управленски решения и сделките, сключени в нарушение на Закона за обществените поръчки по проекта "Белене", допринасят за повишението на цената на тока, която сега плащаме всички. Тя първа хвърли и бомбата, че по счетоводни данни всичките разходи за АЕЦ "Белене" са били 1.3 млрд. лева.

Петкова водеше АДФИ от 1 август 2010 година. Тогава тя смени на поста Гинка Драганинска, чийто мандат бе приключил.

Ревизорката е служител с над 20-годишен опит в системата на държавния финансов контрол. През 2002 г. е назначена на длъжност "държавен вътрешен одитор" в Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол, а през 2004 г. става началник на отдел "Организация и координация на вътрешния одит по финансово-контролни задачи" в АДВФК. От юли 2006 г. е началник-отдел "Североизточен район за планиране" в АДФИ, а от януари 2007 г. е директор на дирекция "Организация и извършване на инспекционната дейност" в АДФИ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във