Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ревизията на наддоговорените текущи ремонти на пътища продължава

Ревизията на наддоговорените дейности за 2021 г. по договорите за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа продължава. Дейностите се проверяват от междуведомствена работна група, в която участват съветник на министър-председателя, заместник-министри на регионалното развитие и благоустройството и на финансите, както и експерти от двете ведомства. Работната група анализира месечните, допълнителните и извънредните задания, възлагани по договорите за поддържане на републиканските пътища, съобщиха от регионалното министерство.

Други задачи са да се извърши ценови анализ на тези задания, както и да се установи точният размер на дължимите суми. Работната група трябва да установи още дали са приети със сертификати дейности, които не отговарят на заданията, и дали не са възлагани дейности, които не са предмет на договорите за поддръжка. В сключените през октомври и ноември 2021 г. споразумения с пътноподдържащите фирми падежът на задълженията по договорите изтича през юни и юли 2022 г. Тоест сроковете за разплащане по тези допълнителните споразумения изтичат в средата на годината.

Плащанията ще се осъществят след осигуряване на средства на МРРБ, респективно на Агенция „Пътна инфраструктура“, с нарочно решение на Министерския съвет. В проектобюджета на АПИ за 2022 г. не са заложени средства за изплащане на натрупаните задължения по договори с надхвърлени стойности, защото не е уточнен точният размер на сумите.

Срокът за работа на междуведомствената група изтича в началото на май месец тази година. Дотогава работната група ще излиза с междинни месечни доклади, на базата на които безспорните неразплатени дейности по договорите ще бъдат веднага разплащани. За останалите суми държавата ще проведе преговори с всяка конкретна фирма за всяка конкретна дейност.

Една от първите работни срещи на министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов след встъпването му в длъжност беше именно с представители на Браншова камара „Пътища“. Както и досега, министър Караджов е готов за активен диалог с бранша във всякакъв формат. Разрешаването и на този наследен проблем е приоритетна задача за екипа на МРРБ.

Разяснението на регионалното министерство е по повод това, че по-рано днес (21 февруари) от Управителния съвет на на Браншова камара "Пътища" се оплакаха от липса на разплащания от страна на държавата за вече извършени дейности. Те алармираха, че през последните два месеца ежедневно са провеждали срещи за намирането на изход от ситуацията. Сигнализират и за липса на възможност фирмите да ползват и други финансови инструменти, като факторинг и цесии на задълженията. 

В разпространената позиция не се споменава сумата, която строителите очакват да получат за извършените ремонти и поддръжка. В края на миналата година фирмите, членуващи в браншовата организация, протестираха с искане да им бъдат изплатени над 800 млн. лв. Тогава служебният регионален министър Виолета Комитова обяви, че в нарушение на Закона за обществените поръчки Агенция "Пътна инфраструктура" е сключила договори за суми, превишаващи бюджета за поддръжка на пътищата - 380 млн. лв. Като ангажиментите, поети за годината, възлизали на 1.5 млрд. лв. Правителството на Кирил Петков увери, че в бюджета за 2022 година ще бъдат предвидени средства за вече извършени ремонтни дейности и поддръжка на пътища. Разплащането обаче ще се извършва след проверка на фактурите. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във