Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ресторантите ще отворят на 1 март

Ресторантите ще отворят отново на 1 март. Това стана ясно след среща на собствениците на заведения с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов.

По-рано през деня на извънредно правителствено заседание премиерът Бойко Борисов изиска от Ангелов да проведе среща с представители на ресторантьорския бизнес и да обсъдят възможните решения за бранша.

От бизнеса признаха, че са срещнали разбиране при разговорите с министъра. По думите им обаче по-голямата част от проблемите, които стоят на дневен ред, са по-скоро икономически и не са тема на разговор със здравния министър. Ангелов е дал своята подкрепа за предстояща среща с министъра на икономиката и с премиера.

На днешната среща не е коментиран планираният за 27 януари протест на представители от бранша. Организаторите на протеста настояват всички собственици на затворени заведения да бъдат компенсирани.

Днес са уточнени параметрите - отваряне на 1 март и предвидимост на следващите събития. Здравният министър е уверил, че до края на януари ще бъдат изплатени помощите и компенсациите за всички затворени заведения, поясни Златко Златанов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. "Ние най-много настоявахме не кога да отваря и кога да затваря, това не е наша работа. Ние искаме да ни компенсират, както ги компенсират в Европа и да имаме предвидимост", обясни той.

На срещата е бил засегнат и въпросът за отваряне на нощните заведения от 14 март. Това решение обаче също ще зависи от епидемиологичната обстановка в страната към момента.

Според собствениците на заведения не е справедливо да бъдат облекчавани мерки в определени сектори, а в други - не.

В понеделник от Сдружението на заведенията поискаха министърът на здравеопазването да подаде оставка и да се извини заради нанесените щети. Според браншовата организация той води лична война със заведенията, а не с COVID-19.

От сдружението попитаха защо се разхлабват мерки, при положение че новият вариант на вируса вече е в България и къде е ръстът на заболели, който се е очаквал след коледните и новогодишните празници. Също така с какво един ресторант извън хотел е по-опасен от ресторант вътре в хотела.

Facebook logo
Бъдете с нас и във