Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ресторантите отново са отворени

Заведенията за хранене и развлечения възобновяват дейността си. Те могат да работят между 6 часа сутринта и 23 часа вечерта. Изискванията към обектите са да използват не повече от половината от капацитета си, при настаняване на не повече от 6 души на маса и персоналът да носи защитна маска.

Работата си възобновяват игралните зали и казината - също при използване на не повече от 50% от капацитета им и носене на маски от персонала и посетителите.

Една четвърт от заведенията обаче няма да отворят с разхлабването на противоепидемичните мерки и разрешението за работа на ресторанти и игрални зали. А фалити на обекти се очакват и през март, прогнозираха от бранша. Нощните клубове и дискотеките остават затворени до началото на април.

Заради финансовите загуби, които заведенията търпят вече повече от година, около 25 на сто няма да отворят, а сред тези, които ще опитат да рестартират бизнеса си, най-вероятно ще има още фалити. Това прогнозира Ричард Алибегов, председател на Българската асоциацията на заведенията. "Ще има и доста фалирали колеги, след като подновим работа, защото междуфирмената задлъжнялост е доста висока. Задълженията към приходната агенция са доста високи. От 1 март ще започнат да текат всички разходи, наеми", каза Алибегов.

Най-големият проблем на собствениците при подновяване на работата ще бъде персоналът. Компенсирането на работната сила, изгубена в кризата, от бранша ще търсят с внос на работници от чужбина. 

С разхлабването на мерките от днес се разрешава и провеждането на присъствени учебни занятия в училищата за деца с нарушен слух или зрение. Занятията трябва да провеждат в съответствие с насоките за работа в системата на училищното и предучилищното образование в условията на COVID-19.

Допуска и провеждането на присъствени групови занятия в езикови образователни центрове, както и провеждането на групови туристически пътувания с организиран транспорт в страната, а от 1 април - и в чужбина.

Разрешават се и изложенията, при създаване на организация за еднопосочно движение и спазване на физическа дистанция от 1,5 м между посетителите.

От днес отпада забраната да бъдат провеждани в присъствена среда групови и извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда занимания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във