Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ресторантьорите твърдят, че работят със 100% ваксиниран персонал

Заведенията в България, които работят с напълно ваксиниран персонал, са 42 процента. Това показва национално проучване, проведено от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България.

Служителите на 13,8% са ваксинирани на 80%, на 13,5% – на 50%, а на 30,5% от заведенията персоналът е ваксиниран под 30%.

На въпрос "Как "Зеленият сертификат" се отрази на оборота на заведението/заведенията, които управлявате", 33,9% от анкетираните заявяват, че не биха могли да издържат повече от месец при сегашните условия за работа, наложените рестрикции и намалените обороти. 24,5% могат да оцелеят в продължение на 2 месеца, 22,7% казват, че ще затворят до 2 седмици, а 12,6% вече са затворили бизнеса си, като част от тях са го направили завинаги.

"Колко време още може да издържите, ако условията за работа не се променят", е следващият въпрос от анкетата. А отговорите са стряскащи:

43,8% от собствениците обявяват, че са регистрирали спад над 80% от оборота си, 33% заявяват намаление на приходите между 50 и 80%, а 19,5% - спад до 50%. 

На отворен въпрос какво трябва да се предприеме при създалата се ситуация, преобладават мненията за протести, безплатни тестове, "зелен сертификат" за държавната администрация, локдаун за всички с компенсации и др. 

"БАЗ и СЗБ настояват служебното правителство да спре геноцида над сектора, да предприеме адекватни мерки за борба с Ковид-19 и да осигури подкрепа за най-засегнатите от действията му бизнеси", се казва в позиция на двете организации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във