Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ресторантьорите се отказаха от протестното отваряне на заведенията

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България се отказва от протестното отваряне на заведенията. След проведени юридически консултации става ясно, че при неспазване на разпоредбите за ограничаване на пандемията носят лична наказателна отговорност, сочи позицията на организациите.

„Клиентите, както и работещите при нас управители, сервитьори, целият персонал, дори да работят след заповед на управителя или собственика, носят лична отговорност“, сочи още позицията.

БАЗ и СЗБ подчертават, че са готови да поемат наложените на персонала административни глоби, но не могат да си позволят те да бъдат подложени на наказателно преследване. „Нямаме моралното право да искаме от тях да станат обект на НК“, казват организациите.

Решението на БАЗ и СЗБ е подкрепено от 87,4% от членовете на организациите след проведена анкета. Те са на мнение, че не трябва да се рискува с протестно отваряне на заведенията и поставяне под риск на персонала.

От там напомнят, че са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов, в което го уведомяват, че от предоставените от него публично два варианта за отваряне на заведенията, те са избрали 1 февруари 2021 г.

„Очакваме официален отговор и изразяваме готовност да преговаряме за начина, по който да отвори последният затворен сектор в България“, коментират организациите.

Ако нарушат мерките, служителите в бранша подлежат на следните наказания, посочват от организациите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във