Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ресторантьорите са срещу зеления сертификат, излизат на протест

Само час след като здравните власти взеха решение, че от този четвъртък, публичните места ще се посещават само със зелен сертификат, председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов заяви, че бизнесът е против и ще протестира ежедневно. 

"Ще се протестира в цялата страна, и то ежедневно", предупреди Алибегов, като поясни, че изобщо не става въпрос само за представителите на ресторантьорския бранш.

На протест ще излязат и от други браншове, категоричен е той и посочи, че има информация за това.

"Вече, освен хотелиерите, се вдигат и моловете. Държавната администрация също трябва да бъде включена в тези мерки, трябва да важат за всички", заяви Алибегов. Според него това решение ще доведе до масови фалити и унищожение на икономиката.

Ресторантьорът твърди, че "не е проблемът на зеления сертификат. Проблемът е, че не е за всички и че не е за държавната администрация."

"Безпрецендентно е при 20% ваксинирани да се въведат зелени сертификати. Това унищожава икономиката", каза Алибегов пред Нова телевизия, като посочи, че той се въвежда в страните, където доближават 70% ваксинирано население.

Не на последно място Алибегов коментира, че наред с високите цени на тока и поскъпването на живота хората ще трябва да плащат и за тестове.

"Бързият тест е абсолютно безплатен в Европа, заедно с тестовземането, а тук безплатен ще е само тестът, вземането на проба ще струва 10-15 лв.", допълни той, като поясни, че хората ще трябва да заплатят работата на самата лаборатория, въпреки че държавата ще изплаща самия тест.

На този скептичен фон у нас. Днес Европейската комисия прие доклад за цифровия COVID сертификат и въвеждането му в целия ЕС.

В доклада се посочва, че сертификатът на ЕС е съществен елемент от отговора на Европа на пандемията от COVID-19, като са генерирани над 591 милиона сертификата.

"Сертификатът, който обхваща ваксинацията, направеното изследване за и преболедуването на COVID-19, улеснява безопасното пътуване на гражданите, като също така е от ключово значение за подпомагането на тежко засегнатия туристически сектор в Европа. Цифровият COVID сертификат на ЕС има успех по света: той установи световен стандарт и понастоящем е единствената система, която вече се прилага на международно равнище. 43 държави от четири континента вече са свързани към системата, а през следващите седмици и месеци ще ги последват и други", казват от ЕК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във