Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ресторантьорите с нови искания - отпадане на ограниченията за шума

Собствениците на заведения настояват за отпадане на ограниченията за шума, тъй като това може да спаси баровете и ресторантите от фалити.

Те виждат мярката като временна - до излизане от кризата.

"Предлагаме антикризисна преработка на Закона за шума. Според нас за момента трябва да се върне старият вариант на закона – да се измерва отстоянието от жилищните сгради и така да се определя работното време след 23:00 часа ”, обясни Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията.

Алибегов се оплака, че по морето вече има запечатани заведения заради музика.

Ресторантьорският бранш вече получи подпомагане с намаляване на ДДС за услугите им от 20 на 9% по инициатива на премиера Бойко Борисов. Мярката влиза в сила от 1 юли. 

Освен това ще бъде удължен и срока, в който ползвателите на софтуер за управление на продажбите (СУПТО) да приведат дейността си в съответствие с изискванията на Наредба Н-18 до края на 2020 г.

Тези регулации трябваше да влязат сила на още през януари, но тогава браншът излезе на протести и реформата бе отложена за месец юли, за да се стигне и до поредното отлагане - до 31 декември. 

Множество други изменения ще бъдат направени в наредбата в резултат на интензивни дискусии между екипите на Министерството на финансите, НАП и работодателски, браншови и професионални организации.

Например ще облекчат изискванията за използването на софтуера СУПТО в туризма, съобщи във вторник Националната агенция за приходите. 

Проект за изменение и допълнение на въпросната Наредба Н-18 е публикуван за обществено обсъждане в сайта на Министерството на финансите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във